Ořechové jidáše recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 120 g máslo 50 g máslo 250 ml mléko 1 kostka droždí 2 lžíce med cukr krupice 200 g ořechy 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1000 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 3 ks vejce (L)
Postup Ořechové jidáše
Postup přípravy receptu
-
Do větší mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme v teple 10 minut vzejít kvásek
Pak přidáme oba cukry, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a mleté ořechy. Vařečkou promícháme, osolíme a přidáme zbytek mléka. Těsto vyklopíme na vál a rukama vypracujeme pevné nelepivé těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme je nakynout na dvojnásobnou velikost
Připravené těsto rozdělíme na asi 36 kousků a z každého vyválíme váleček. Válečky pak svážeme do uzlu a dáme na plech vyložený pečícím papírem, kde je necháme znovu nakynout
Ořechové jidáše pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 - 20 minut dozlatova
V mikrovlnné troubě si rozpustíme máslo s medem a po upečení jidáše ještě teplé potřeme a hustě posypeme cukrem
Trošku jinak - jidáše potřeme ještě před vložením do trouby rozpuštěným medem s máslem a cukrem. Uzlíky jsem potírala po upečení a jidáše před pečením.