Ořechové jidáše recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

1 špetka sůl
120 g máslo
50 g máslo
250 ml mléko
1 kostka droždí
2 lžíce med
cukr krupice
200 g ořechy
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1000 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
3 ks vejce (L)

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Droždí zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme v teple 10 minut vzejít kvásek

  2. Pak přidáme oba cukry, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a mleté ořechy. Vařečkou promícháme, osolíme a přidáme zbytek mléka. Těsto vyklopíme na vál a rukama vypracujeme pevné nelepivé těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme je nakynout na dvojnásobnou velikost

  3. Připravené těsto rozdělíme na asi 36 kousků a z každého vyválíme váleček. Válečky pak svážeme do uzlu a dáme na plech vyložený pečícím papírem, kde je necháme znovu nakynout

  4. Ořechové jidáše pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 - 20 minut dozlatova

  5. V mikrovlnné troubě si rozpustíme máslo s medem a po upečení jidáše ještě teplé potřeme a hustě posypeme cukrem

  6. Trošku jinak - jidáše potřeme ještě před vložením do trouby rozpuštěným medem s máslem a cukrem. Uzlíky jsem potírala po upečení a jidáše před pečením.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!