Oříškový dort s čokoládou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

6 ks vejce
100 g máslo
2 lžíce rum
3 lžíce rum
1 balíček prášek do pečiva
250 g čokoláda na vaření
50 g čokoláda na vaření
150 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
2 lžíce hladká mouka
100 g bílá čokoláda
100 g lískové oříšky
20 g cukrářské piškoty
olej na vymazání
1 lžíce prášková želatina
1 špetka žluté barvivo
1 kelímek smetana ke šlehání (215g)
2 kelímky smetana ke šlehání (215g)

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu necháme ztuhnout a pak ji nastrouháme. Oříšky pomeleme a piškoty nasekáme nahrubo. Piškoty zalijeme rumem, ale jen chvíli před přidáním do těsta, aby jen nasákly a nerozmočily se

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do světlé pěny. Přidáme nastrouhanou čokoládu, mleté oříšky, piškotové drobky a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Promícháme a nakonec vmícháme sníh

  3. Dortovou formu (20cm) vymažeme olejem a naplníme těstem. V předehřáté troubě pečeme asi 40 minut na 175 °C. Necháme ve formě vychladnout

  4. Vnitřek korpusu vydlabeme lžící, aby zůstalo zachováno pevné dno asi 1 cm a 3 cm silné okraje. Vydlabaný vnitřek rozdrobíme a zalijeme rumem

  5. Do smetany přiléváme za stálého šlehání pramínkem rozpuštěnou bílou čokoládu s vanilkovým cukrem. Pak přidáme nastrouhanou čokoládu, dortovou drobenku a želatinu rozpuštěnou ve vodě. Touto náplní naplníme vydlabaný korpus a dáme do ledničky ztuhnout

  6. Smetanu obarvíme žlutým barvivem a vyšleháme dotuha. Žlutou šlehačku natřeme na drobenkovou náplň a uhladíme

  7. Před podáváním můžeme oříškový dort s čokoládou ozdobit bílou šlehačkou nebo i marcipánovou růžičkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!