Ostružinový džem s aronií recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 25 ml rum 1/2 l voda 3 ks hřebíček 1 kg cukr krystal 1,2 kg ostružiny 1/4 lžičky mletá skořice 1 lžička kyselina citronová 1 balíček Želírfix 2:1 30 dkg aronie
Postup Ostružinový džem s aronií
Postup přípravy receptu
-
V půl litru vody povaříme 15 minut 3 hřebíčky, které vyndáme. Potom do téže vody dáme vařit 30 dkg aronie a po 5 minutách přidáme 1,2 kg ostružin. Vaříme asi 15 minut, potom ovoce rozmačkáme šťouchadlem na brambory
Přichystáme si 1 kg cukru krystal a trochu z něho odebereme. V odebraném cukru rozmícháme Želírfix 2:1, vsypeme do ovoce a povaříme 5 minut, potom po částech přisypáváme zbývající cukr. Povaříme asi 3 minuty a odstavíme. Džem nepění. Do odstaveného džemu vmícháme 1 lžičku kyseliny citronové, 1/4 lžičky mleté skořice a 25 ml rumu
Ostružinovým džemem s aronií naplníme skleničky, uzavřeme a sterilujeme 15 minut při 85 °C.