Ovocný dort s krémem z mascarpone recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 5 lžic olej 5 ks vejce 200 g cukr krupice cukr moučka ovoce 500 g mascarpone 200 g zakysaná smetana 200 g polohrubá mouka citronová šťáva 250 ml smetana ke šlehání 350 g čerstvé jahody cukrářské piškoty 2 balíčky červené dortové želé 1 balíček želatinový ztužovač za studena
Postup Ovocný dort s krémem z mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme za postupného přisypávání cukru. Sníh je správně ušlehaný, jakmile při vytáhnutí metliček tvoří pevné špičky. Do sněhu postupně zašleháme žloutky a olej. Nakonec opatrně vmícháme prosátou mouku
Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pro tento recept jsem použila otevírací formu o průměru 26 cm. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Doba pečení se může u každé trouby lišit, proto těsto kontrolujeme špejlí, jakmile se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Hotový piškot necháme na mřížce vychladnout
Na přípravu krému nejprve ušleháme smetanu do tuha. Poté k ní zašleháme mascarpone, zakysanou smetanu a rozmixované jahody. Krém dochutíme cukrem a můžeme přidat i citronovou šťávu. Kyselejší krém se skvěle doplňuje se sladkým piškotovým těstem. Nakonec si podle návodu připravíme želatinový ztužovač a ihned zašleháme do krému. Hotový krém necháme alespoň 2 hodiny odležet a ztuhnout v lednici
Želé (z 500 ml tekutiny) připravíme podle návodu na obalu a necháme asi 10 minut chladnout. Mezitím si připravíme formu, ve které jsme pekli korpus. Asi polovinu želatiny vlijeme do formy a nahoru naskládáme libovolné ovoce, výborně se hodí například čerstvé nebo kompotované jahody, maliny, rybíz, ostružiny apod. Zbylou želatinou zalijeme ovoce a necháme v chladu ztuhnout
Boky korpusu potřeme vrstvou krému a nalepíme na něj dokola cukrářské piškoty, které poté lehce svážeme stuhou. Zbylý krém rozetřeme na korpus. Želatinu nožem odřízneme od krajů, formu otevřeme a želatinu necháme pomalu svézt na krém. Můžeme samozřejmě ovoce skládat přímo na krém a poté želatinou zalít, ale mně se tento postup velmi osvědčil, neboť želatina nestéká a dort pak není tolik mokrý. Dort necháme alespoň 24 hodin odležet v chladu
Ovocný dort s krémem z mascarpone podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.