Pařížské čokoládové dortíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
50 g máslo
250 ml smetana ke šlehání
150 g kvalitní hořká čokoláda
těsto
140 g máslo
1 špetka vanilka
60 g cukr moučka
0 lžiček mletá skořice
210 g hladká mouka
1 špetka citronová kůra
40 g mleté vlašské ořechy
10 g holandské kakao
poleva
1 lžíce voda
50 g kvalitní hořká čokoláda
na ozdobu
vlašské ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Na vále smícháme hladkou mouku a všechny sypké ingredience, doporučuji přidat i pár zrnek soli, protože vytáhne chutě. Směs postrouháme vychlazeným máslem a rychle zaděláváme. Těsto bývá hodně sypké, ale trpělivost, nakonec se spojí. Hotové těsto necháme alespoň pár hodin v chladu rozležet.

  2. Na velmi mírném ohni, nebo raději ve vodní lázni zahříváme smetanu ke šlehání. Rozlámeme do ní hořkou čokoládu a mícháme, dokud není hladká. Nakonec přidáme máslo a dáme ztuhnout do lednice.

  3. Z rozváleného těsta vykrajujeme menší tvary, které pečeme cca 5 - 6 minut při 180 °C, až začnou okraje nepatrně tmavnout.

  4. Na polevu do malé nádoby rozlámeme čokoládu, přidáme asi lžíci teplé vody a pomalu za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni, dokud nebude hladká. Na kvalitě čokolády určitě nešetřete!

  5. Polovinu tvarů natřeme pikantní zavařeninou - rybíz nebo višeň. Na horní dílky přilepíme půlky ořechů čokoládovou polevou. Cukroví spojíme vychladlým krémem.

  6. Pařížské čokoládové dortíčky podáváme jako jemné sváteční cukroví.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!