Pařížský dort Pohádka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 ks vejce
30 ml rum
40 g kakao
30 g kakao
60 g cukr krupice
120 g cukr krupice
100 g hladká mouka
1 l smetana ke šlehání
4 lžíce rostlinný olej
ztužovač šlehačky
120 g 70% čokoláda

Postup přípravy receptu

  1. Na kakaový korpus je potřeba forma o průměru 26 cm. Troubu předehřejeme na 150 °C. Na dno formy vystřihneme kolečko z pečicího papíru a boky potřeme olejem. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha, poté přidáme cukr a šleháme alespoň 5 minut. Potom do bílků opatrně zašleháme žloutky a olej. Šleháme jen na nejnižší stupeň, aby sníh nespadl. Nakonec přidáme prosátou mouku a kakao a vařečkou opatrně zamícháme

  2. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme do stran a dáme do trouby. Doba pečení bývá u každé trouby různá. Jestli je těsto správně upečené, zkoušíme nejlépe špejlí, píchneme do těsta a pokud je špejle po vytažení suchá, je korpus upečený akorát. Po upečení sundáme kruh formy a korpus necháme vychladnout. Pokud nám vršek korpusu příliš vyběhl, po vychladnutí ho nožem seřízneme do roviny

  3. Smetanu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a prosáté kakao. Metličkou řádně promícháme, poté hrnec postavíme na plotýnku a za stálého míchání přivedeme smetanu k varu. Jakmile začne lehce bublat, ihned odstavíme z plotny, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Po vychladnutí šlehačku uložíme do lednice a necháme do druhého dne odpočinout. Potom už stačí jen vyšlehat, aby byla šlehačka pevnější, můžeme přidat ztužovač

  4. Vychladlý korpus otočíme dnem vzhůru a sloupneme pečicí papír. Poté korpus potřeme rumem a ve vysoké vrstvě na něj natřeme připravenou šlehačku. Dáme si záležet, aby šlehačka byla na všech stranách stejně vysoká, šlehačkou potřeme i boky korpusu

  5. Další postup už záleží na každém z vás, můžete celý dort polít čokoládovou polevou a podle fantazie dozdobit. Případně se inspirovat jedním z mých pokusů (viz. úvodní fotografie), boky dortu oblepit trubičkami a vršek dortu posypat čokoládovými hoblinkami. Hotový pařížský dort necháme v chladničce odpočinout do druhého dne

  6. Pařížský dort Pohádka servírujeme jako sváteční moučník k různým příležitostem. Dort lze samozřejmě udělat i klasicky prokrojený, v tomto případě na korpus o průměru 26 cm uděláme těsto z 8 vajec

  7. Tip autorky receptu: Na pařížský krém jsou veškeré suroviny nakoupeny v prodejně Lidl - smetana ke šlehání v krabičce, kvalitní kakao a čokoláda Ecuador se 70 % kakaa. Po mnoha pokusech se mi tyto suroviny osvědčily nejvíce a jinde už na tento dort nenakupuji, opravdu jsou v tom velké rozdíly.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!