Paštika z vepřových jater s koňakem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
150 g máslo
2 ks cibule
100 g sádlo
1 list bobkový list
4 kuličky nové koření
200 g anglická slanina
400 g vepřová plec
500 g vepřová játra
200 g uzená slanina
2 snítky čerstvý rozmarýn
podle chuti
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec umeleme a dáme orestovat na rozpuštěném sádle. Přidáme na kostky nakrájená očištěná játra a na kostky nakrájenou uzenou slaninu. Když se vše orestuje, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, zdrhneme snítky rozmarýnu, nadrobno pokrájíme a přidáme do smeči.

  2. Vše osolíme a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem, přidáme bobkový list a nové koření a zalijeme 3 lžícemi kvalitního koňaku. Pod poklicí dusíme ještě asi 10 minut. Podušenou směs necháme vychladnout, vyjmeme bobkový list a kuličky nového koření a umeleme na masovém mlýnku. Poté vše rozmixujeme se změklým máslem.

  3. Formu na paštiku vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby přesahovaly, navršíme paštikovou směs a přesahujícími plátky slaniny uzavřeme. Paštiku dáme odpočinout do lednice nejlépe do druhého dne.

  4. Paštiku z vepřových jater s koňakem servírujeme nakrájenou na plátky s čerstvým pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!