Paštika z vepřových jater s koňakem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek 150 g máslo 2 ks cibule 100 g sádlo 1 list bobkový list 4 kuličky nové koření 200 g anglická slanina 400 g vepřová plec 500 g vepřová játra 200 g uzená slanina 2 snítky čerstvý rozmarýn podle chuti sůl mletý pepř
Postup Paštika z vepřových jater s koňakem recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou plec umeleme a dáme orestovat na rozpuštěném sádle. Přidáme na kostky nakrájená očištěná játra a na kostky nakrájenou uzenou slaninu. Když se vše orestuje, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, zdrhneme snítky rozmarýnu, nadrobno pokrájíme a přidáme do smeči.
Vše osolíme a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem, přidáme bobkový list a nové koření a zalijeme 3 lžícemi kvalitního koňaku. Pod poklicí dusíme ještě asi 10 minut. Podušenou směs necháme vychladnout, vyjmeme bobkový list a kuličky nového koření a umeleme na masovém mlýnku. Poté vše rozmixujeme se změklým máslem.
Formu na paštiku vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby přesahovaly, navršíme paštikovou směs a přesahujícími plátky slaniny uzavřeme. Paštiku dáme odpočinout do lednice nejlépe do druhého dne.
Paštiku z vepřových jater s koňakem servírujeme nakrájenou na plátky s čerstvým pečivem.