Pečená husa s vinným zelím recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
2 lžíce olej
1 lžíce máslo
3 lžíce ocet
1 hlávka zelí
1 ks husa
1 ks velká cibule
1 lžíce hladká mouka
1 sklenka bíle víno
podle chuti
sůl
kmín
podle potřeby
horká voda

Postup přípravy receptu

  1. Omytou a očištěnou husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu, dáme do pekáče, podlijeme horkou vodou a pečeme 2 - 4 hodiny, řídíme se podle velikosti husy. Tučnou husu po zapečení napícháme vidličkou okolo boků, aby vyteklo přebytečné sádlo. Během pečení obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou.

  2. Upečenou husu vyndáme na prkénko, naporcujeme, výpek slijeme, pekáč vypláchneme a napečenou šťávu seškrábneme. Společně povaříme.

  3. Zelí nakrájíme na nudličky, na cedníku spaříme a dáme okapat. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vsypeme zelí, osolíme, přidáme kmín, podlijeme vodou a dusíme. Když zelí částečně změkne, přidáme ocet, cukr, hladkou mouku rozmíchanou v trošce vody a za stálého míchání dusíme doměkka. Nakonec vlijeme sklenku bílého vína a vinné zelí ještě krátce podusíme.

  4. Pečenou husu s vinným zelím podáváme jako hlavní chod s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!