Pečená husa s vinným zelím recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 2 lžíce olej 1 lžíce máslo 3 lžíce ocet 1 hlávka zelí 1 ks husa 1 ks velká cibule 1 lžíce hladká mouka 1 sklenka bíle víno podle chuti sůl kmín podle potřeby horká voda
Postup Pečená husa s vinným zelím recept
Postup přípravy receptu
-
Omytou a očištěnou husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu, dáme do pekáče, podlijeme horkou vodou a pečeme 2 - 4 hodiny, řídíme se podle velikosti husy. Tučnou husu po zapečení napícháme vidličkou okolo boků, aby vyteklo přebytečné sádlo. Během pečení obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou.
Upečenou husu vyndáme na prkénko, naporcujeme, výpek slijeme, pekáč vypláchneme a napečenou šťávu seškrábneme. Společně povaříme.
Zelí nakrájíme na nudličky, na cedníku spaříme a dáme okapat. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vsypeme zelí, osolíme, přidáme kmín, podlijeme vodou a dusíme. Když zelí částečně změkne, přidáme ocet, cukr, hladkou mouku rozmíchanou v trošce vody a za stálého míchání dusíme doměkka. Nakonec vlijeme sklenku bílého vína a vinné zelí ještě krátce podusíme.
Pečenou husu s vinným zelím podáváme jako hlavní chod s knedlíkem.