Pečená jablka se skořicovým přelivem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0.4 balíčku máslo 4 ks jablko 4 lžíce třtinový cukr 2 sklenky polosladké bíle víno podle chuti mletá skořice
Postup Pečená jablka se skořicovým přelivem recept
Postup přípravy receptu
-
Vezmeme jablka (co největší), pokud možno podzimní, moravská nebo česká. Golden delicious nejsou vhodná, spíše kyselejší.
Rozpálíme troubu na 250 °C.
Jablka rozpůlíme od stopky k pupíku, odstraníme jadřinec a dáme jen tak na sucho do trouby. Že jsou upečená poznáme podle toho, že se slupka začne nafukovat, praskat, loupat se, vyteklé šťávy nejprve utvoří v okolí jablek loužičky a když ty začnou černat, jablka jsou hotová.
Vyndáme jablka z trouby a dáme chladnout do průvanu - naberou poživatelnou teplotu právě, když dokončíme omáčku.
Nalijeme si sklenku vína a vypijeme ji.
Rozpustíme v kastrolku máslo, cukr, posypeme skořicí a dobře rozmícháme. Poté, co se cukr rozpustí, nalijeme si druhou sklenku vína a pomalu ji nalijeme do kastrolku. Přeliv necháme ještě prohřát, potom naservírujeme jablka na talířky (po dvou polovinách) a důkladně přelijeme přelivem.
Pečená jablka se skořicovým přelivem ihned podáváme.