Pečená játra s brusinkovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
2 lžíce máslo
3 - 4 lžíce pálenka
150 ml červené víno
2 lžíce třtinový cukr
800 g krůtí játra
čerstvě mletý zelený pepř
1 ks celá skořice (1 cm lusku)
100 g proslazené brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Krůtí játra očistíme, omyjeme a rozdělíme na stejné kousky, které osušíme a ochutíme čerstvě mletým zeleným pepřem. Troubu předehřejeme na 70 °C. Brusinky namočíme do malého množství vody a necháme nabobtnat

  2. Na pánvi po částech zprudka orestujeme kousky jater ze všech stran dorůžova. Potom je v jedné vrstvě rozprostřeme do pekáčku, přelijeme výpekem a vložíme na 30 minut do předehřáté trouby

  3. Mezitím si připravíme sladkokyselou omáčku z brusinek. Na suché pánvi necháme rozpustit třtinový cukr s kouskem skořice. Přidáme máčené brusinky i s tekutinou a přilijeme pálenku a víno. Za stálého míchání směs krátce povaříme, osolíme, opepříme a zjemníme máslem

  4. Propečená játra osolíme, rozdělíme na porce, přelijeme vypečenou šťávou a podáváme s brusinkovou omáčkou. Výbornou přílohou k tomuto pokrmu je sýrová bramborová kaše.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!