Pečená játra s brusinkovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl 2 lžíce máslo 3 - 4 lžíce pálenka 150 ml červené víno 2 lžíce třtinový cukr 800 g krůtí játra čerstvě mletý zelený pepř 1 ks celá skořice (1 cm lusku) 100 g proslazené brusinky
Postup Pečená játra s brusinkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Krůtí játra očistíme, omyjeme a rozdělíme na stejné kousky, které osušíme a ochutíme čerstvě mletým zeleným pepřem. Troubu předehřejeme na 70 °C. Brusinky namočíme do malého množství vody a necháme nabobtnat
Na pánvi po částech zprudka orestujeme kousky jater ze všech stran dorůžova. Potom je v jedné vrstvě rozprostřeme do pekáčku, přelijeme výpekem a vložíme na 30 minut do předehřáté trouby
Mezitím si připravíme sladkokyselou omáčku z brusinek. Na suché pánvi necháme rozpustit třtinový cukr s kouskem skořice. Přidáme máčené brusinky i s tekutinou a přilijeme pálenku a víno. Za stálého míchání směs krátce povaříme, osolíme, opepříme a zjemníme máslem
Propečená játra osolíme, rozdělíme na porce, přelijeme vypečenou šťávou a podáváme s brusinkovou omáčkou. Výbornou přílohou k tomuto pokrmu je sýrová bramborová kaše.