Pečená jehněčí kolínka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
100 g máslo
1 ks cibule
2 větvičky rozmarýn
1 ks pórek
2 ks mrkev
1 ks petržel
2 lžíce med
3 listy bobkový list
3 dl červené víno
1 l kuřecí vývar
10 kuliček celý černý pepř
1 konzerva sterilovaná rajčata
1 snítka čerstvý rozmarýn
4 ks jehněčí koleno
podle chuti
sůl
podle potřeby
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Z kolínka odstraníme přebytečný tuk, který je nositelem charakteristické jehněčí chuti, přibližně 2 cm kosti v horní části kolínka naříznutím a seškrábnutím maso odhalíme. Při dušení pak maso krásně sklouzne až ke kloubu, kost bude hrdě dominovat celému talíři a vzbuzovat ještě více chuti.

  2. Upravená jehněčí kolínka osolíme, opečeme na olivovém oleji a uložíme na teplém místě. Do výpeku pak přidáme kousek másla, 2 na kolečka nakrájené mrkve, 1 malou petržel, 1 cibuli, 1 menší pórek (světlou část), 4 přepůlené stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře a vše restujeme dozlatova. Přidáme 2 lžíce medu, necháme lehce zkaramelizovat a následně přihodíme půl plechovky italských rajčat, která vařečkou rozmělníme. Dolijeme červeným vínem. Ke kvalitnímu masu samozřejmě patří kvalitní víno! Vše redukujeme do hustší, až téměř marmeládové, konzistence. Žádný spěch, z vína musí zůstat jen chuť a barva.

  3. Do takto připraveného základu vložíme jehněčí kolínka, zalijeme 0,75 - 1 l kuřecího vývaru, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme v předehřáté troubě na 150 °C cca 4 hodiny. Jehněčí chce čas a klid.

  4. Jakmile jsou kolínka krásně měkká, opatrně je vyndáme, přikryjeme alobalem a uložíme na teplé místo. Vydušenou šťávu varem zredukujeme na 1/2 objemu, přecedíme (zeleninu nepasírujeme, jen vymačkáme), případný tuk z povrchu sebereme a můžeme podávat.

  5. Jako přílohu k pečeným jehněčím kolínkům doporučuji bramborovou kaši, ale s měkkým chlebem je to také lahůdka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!