Pečená jehněčí kýta po židovsku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
1,2 kg brambory
2 ks cibule
100 ml voda
4 ks bobkový list
6 lžic olivový olej
1 kg jehněčí kýta
4 lžíce dijonská hořčice
0,5 lžiček sušený tymián
150 g zelený hrášek
2 lžičky granulovaný česnek
2 lžičky mletá sladká paprika
10 g celý černý pepř
0,5 lžiček sušený rozmarýn
10 kuliček celý jalovec
250 ml kvalitní suché bílé víno
30 g sušené dubové hřiby

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si koření na jehněčí kýtu, víno a olej. V hmoždíři nahrubo rozdrtíme jalovec a celý černý pepř. Česnek a cibuli očistíme a pokrájíme na hrubé klíny. Jehněčí kýtu odblaníme, omyjeme a osušíme. Povrchové blány a šlachy na jehněčí kýtě nařežeme, osolíme, potřeme olejem a dijonskou hořčicí

  2. Kýtu obalíme v nahrubo rozdrceném jalovci a černém pepři, přidáme bobkové listy, česnek a klínky cibule. Takto připravené jehněčí stehno přikryjeme alobalem a odložíme v této suché marinádě na týden do chladničky

  3. Jehněčí kýtu po týdnu vybereme z chladničky a zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany, přitom stehenní kost máme obalenou v alobalu. Opečenou jehněčí kýtu vrátíme do pekáče, podlijeme vínem a vodou. Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby na 4 hodiny při 90 °C

  4. V průběhu pečení jehněčí kýtu přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme trochou horké vody. Sušené dubové hřiby namočíme do teplé vody. Pokud máme čerstvé hřiby, můžeme použít. Připravíme rozmarýn a obereme lístky tymiánu. Po uplynutí doby pečení odstraníme z pekáče alobal, teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá kůrčička

  5. Kýtu vybereme na desku, aby si odpočinula, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple, dokud nemáme hotovou přílohu. Potom kýtu pokrájíme na plátky silné cca 1 cm. Výpek z pekáče nalijeme do pánve, orestujeme na něm dubáky a hrášek a přidáme lístky tymiánu

  6. Do jiného pekáče dáme rozmarýn, sůl, granulovaný česnek a část výpeku z masa, přidáme brambory pokrájené na kolečka silná asi 3 - 5 mm a promícháme je, aby se dobře obalily kořením a výpekem. Pečeme ještě asi 20 minut v troubě při 220 °C

  7. Pečenou jehněčí kýtu po židovsku servírujeme horkou. Na talíř dáme hřibovo-hráškovou směs, na směs položíme 2 plátky upečeného jehněčího stehna, obložíme brambory, pečenými na uzené paprice s rozmarýnem a granulovaným česnekem. Můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!