Pečená jehněčí kýta po židovsku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 1,2 kg brambory 2 ks cibule 100 ml voda 4 ks bobkový list 6 lžic olivový olej 1 kg jehněčí kýta 4 lžíce dijonská hořčice 0,5 lžiček sušený tymián 150 g zelený hrášek 2 lžičky granulovaný česnek 2 lžičky mletá sladká paprika 10 g celý černý pepř 0,5 lžiček sušený rozmarýn 10 kuliček celý jalovec 250 ml kvalitní suché bílé víno 30 g sušené dubové hřiby
Postup Pečená jehněčí kýta po židovsku
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si koření na jehněčí kýtu, víno a olej. V hmoždíři nahrubo rozdrtíme jalovec a celý černý pepř. Česnek a cibuli očistíme a pokrájíme na hrubé klíny. Jehněčí kýtu odblaníme, omyjeme a osušíme. Povrchové blány a šlachy na jehněčí kýtě nařežeme, osolíme, potřeme olejem a dijonskou hořčicí
Kýtu obalíme v nahrubo rozdrceném jalovci a černém pepři, přidáme bobkové listy, česnek a klínky cibule. Takto připravené jehněčí stehno přikryjeme alobalem a odložíme v této suché marinádě na týden do chladničky
Jehněčí kýtu po týdnu vybereme z chladničky a zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany, přitom stehenní kost máme obalenou v alobalu. Opečenou jehněčí kýtu vrátíme do pekáče, podlijeme vínem a vodou. Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby na 4 hodiny při 90 °C
V průběhu pečení jehněčí kýtu přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme trochou horké vody. Sušené dubové hřiby namočíme do teplé vody. Pokud máme čerstvé hřiby, můžeme použít. Připravíme rozmarýn a obereme lístky tymiánu. Po uplynutí doby pečení odstraníme z pekáče alobal, teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá kůrčička
Kýtu vybereme na desku, aby si odpočinula, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple, dokud nemáme hotovou přílohu. Potom kýtu pokrájíme na plátky silné cca 1 cm. Výpek z pekáče nalijeme do pánve, orestujeme na něm dubáky a hrášek a přidáme lístky tymiánu
Do jiného pekáče dáme rozmarýn, sůl, granulovaný česnek a část výpeku z masa, přidáme brambory pokrájené na kolečka silná asi 3 - 5 mm a promícháme je, aby se dobře obalily kořením a výpekem. Pečeme ještě asi 20 minut v troubě při 220 °C
Pečenou jehněčí kýtu po židovsku servírujeme horkou. Na talíř dáme hřibovo-hráškovou směs, na směs položíme 2 plátky upečeného jehněčího stehna, obložíme brambory, pečenými na uzené paprice s rozmarýnem a granulovaným česnekem. Můžeme podávat.