Pečená svíčková na smetaně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce ocet
10 kuliček nové koření
1 kelímek kysaná smetana
3 lžíce hladká mouka
1 kelímek sladká smetana
10 kuliček celý pepř
1 balíček kořenová zelenina
30 dkg slanina vcelku
1 kg hovězí svíčková nebo zadní hovězí
podle chuti
sůl
příloha
2 balíčky knedlík v prášku
1 hrnek houskové sušené kostky

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme studenou vodu, kořenovou zeleninu, celý pepř, nové koření, bobkový list a kousek slaniny. Uvedeme do varu a necháme asi 15 minut vařit. Pro milovníky divočiny lze přidat jalovec. Přidáme trochu octa a sůl. Směs necháme vychladnout.

  2. Maso očistíme a odblaníme. Protáhneme slaninou. Čím je protažení jemnější, tím lépe. Nejlepší je špikovací jehla. Necháme v chladu odležet jeden den.

  3. Maso vyjmeme z nálevu, dáme na rendlík a obložíme čerstvou kořenovou zeleninou, podlijeme a dusíme po pokličkou doměkka v troubě při teplotě cca 150 °C. Ke konci sejmeme poklici a necháme maso získat barvu. Maso vyjmeme a nakrájíme na porce.

  4. Do výpeku nalijeme studenou vodu, přiklopíme a přivedeme na 10 minut do varu. Seškrábneme výpek na stěnách rendlíku a provaříme. Do smetany vmícháme hladkou mouku, zahustíme a provaříme. Omáčku je možno propasírovat nebo rozmixovat. Dochutíme solí a octem. Počítejme s tím, že bude svíčková podávána s brusinkovým terčem se smetanou, který je velmi sladký. Omáčka by měla být nakyslá pro kontrast chutí. Je možno také po odstavení vmíchat kysanou smetanu.

  5. Jako přílohu k pečené svíčkové na smetaně podáváme houskový knedlík. Je lepší tvrdší, připravený ze sáčku podle návodu na obalu, do kterého vmícháme usušené houskové kostky. Kupovaný není vhodný, nejlepší je karlovarský.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!