Pečená vepřová panenka s cibulovo-fazolovou přílohou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek 1/2 lžičky sůl 3 ks cibule olivový olej 50 ml zeleninový vývar 1 špetka chilli koření 50 ml suché bílé víno 1/2 lžičky mletý kmín 1/2 - 1 lžičky sušený tymián 600 g vepřová panenka 1/4 lžičky mletý černý pepř 1/2 hrstě nať jarní cibulky 1 konzerva bílé fazole v rajčatové omáčce
Postup Pečená vepřová panenka s cibulovo-fazolovou přílohou
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou panenku očistíme a zbavíme případných blan. Připravíme si kořenící směs. V misce promícháme sůl, černý mletý pepř, mletý kmín, sušený a rozmělněný tymián a špetku chilli. Oloupanou menší cibuli nasekáme nahrubo a oloupané stroužky česneku nakrájíme na jemné plátky. Fazole necháme okapat a rajčatovou šťávu uchováme. Očištěnou nať jarní cibulky nasekáme na jemno. Troubu roztopíme na 220 °C
Očištěnou panenku potřeme olejem, obalíme v kořenící směsi a zprudka, na suché a dobře rozpálené pánvi, opečeme z každé strany asi 3 - 4 minuty dozlatova
Pekáček vytřeme olejem, na dno položíme opečenou panenku, kterou obložíme nakrájenou cibulí a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Poté maso z pekáčku vyjmeme, panenku zabalíme do alobalu (případně přikryjeme vhodnou poklicí) a pekáček s cibulí umístíme na plotýnku. K cibuli přidáme lžíci olivového oleje a nakrájený česnek. Směs při střední teplotě a za stálého míchání restujeme, dokud česnek nezesklovatí. Nyní vmícháme okapané fazole, vše podlijeme vínem a vývarem, ochutíme solí a pepřem a zvolna asi 8 - 10 minut povaříme a zredukujeme na požadovanou konzistenci. Nakonec do fazolové směsi přidáme nať jarní cibulky, asi 3 - 4 lžíce rajčatové šťávy, špetku tymiánu a přílohu necháme krátce přejít varem
Odleženou pečenou vepřovou panenku nakrájíme zešikma na tenčí plátky, které rozdělíme na porce, obložíme cibulovo-fazolovou přílohou a ihned podáváme.