Pečené šátečky s masem a zeleninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cuketa 1 ks lilek mletý pepř 10 lžic rajčatové pyré směs 1 stroužek česnek 1 ks cibule 250 g mleté hovězí maso podle chuti sůl těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 125 g máslo 3 lžíce voda 300 g hladká mouka na potření 1 ks žloutek podle potřeby koření
Postup Pečené šátečky s masem a zeleninou recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosejeme do mísy. Přidáme nastrouhané nebo nakrájené studené máslo, vejce rozmíchané ve vodě a špetku soli. Ze surovin vytvoříme hladký kulatý bochníček a zabalíme do potravinářské folie. Těsto uložíme do lednice alespoň na 30 minut.
Na nasekané cibuli s troškou olivového oleje orestujeme mleté maso. Okořeníme oblíbeným kořením, přidáme rozmáčknutý česnek a dusíme bez podlití, dokud maso nechytne pěknou zlatavou barvu. Maso odstavíme.
V jiné hluboké pánvi s troškou olivového oleje orestujeme lilky nakrájené na velmi malinké kostičky. Po 5 minutách přidáme cukety, které jsme též nakrájeli na jemno. Zalijeme rajčatovou šťávou a vaříme na mírném ohni 10 minut nebo do vstřebání tekutiny. Zeleninovou směs necháme vychladnout a dochutíme solí a pepřem. Do připravené směsi s mletým masem přidáme zeleninovou směs a dobře promícháme.
Těsto z lednice vyválíme na slabý plát a vytvoříme si 6 koleček s průměrem 12 cm. Do středu každého kolečka naneseme připravenou směs, okraje potřeme žloutkem a přehneme. Okraje obrácenou vidličkou dobře přimáčkneme, ať směs nevyteče.
Připravené šátečky uložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a pečeme 40 minut ve vyhřáté troubě dozlatova. Upečené šátečky s masem a zeleninou necháme trochu vychladnout na mřížce.
Pečené šátečky s masem a zeleninou podáváme jako chuťovku nebo hlavní chod se zeleninovým salátem.