Pečené uzené kuřecí stehno s čočkovým pyré recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek 3 stroužky česnek olej sůl vývar 1-1,5 lžíce máslo 1 ks brambory 2 ks cibule 1/2 ks cibule 450 - 500 ml voda 160 g červená čočka 3 špetky mletý kmín naťová cibulka 3 špetky mleté nové koření 1/2 lžičky mletá sladká paprika mletý černý pepř 2 ks uzené kuřecí stehno 1/2 lžičky mletý rozmarýn umeocet 1 lžička kořenící směs Horalka
Postup Pečené uzené kuřecí stehno s čočkovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Uzená kuřecí stehna opláchneme a kůži na několika místech nařízneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Oloupaný česnek prolisujeme a vetřeme do kuřecích stehen. Dno zapékací mísy poklademe polovinou cibule a na ni položíme ochucená kuřecí stehna, která zasypeme zbývající cibulí. Vše zakapeme olejem, podlijeme vývarem a zakryté upečeme při 180 °C doměkka. Asi 15 minut před dokončením kuřecí stehna odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme dozlatova
Mezitím si připravíme čočkové pyré. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Oloupaný brambor nakrájíme na kostičky. Na oleji necháme zesklovatět cibulku s česnekem, poté vmícháme červenou čočku a brambory, mletou sladkou papriku, mletý rozmarýn, nové koření a drcený kmín. Vše zalijeme vodou, osolíme, opepříme, ochutíme kořenící směsí Horalka a zakryté zvolna vaříme doměkka, čočka nám během vaření nabobtná. Pak vše rozmělníme tyčovým mixérem a dochutíme umeoctem, opatrně solí a pepřem. Pro zjemnění čočkového pyré nakonec ručně po kouscích zašleháme máslo
Na nahřáté talíře rozdělíme porce čočkového pyré, na které umístíme pečené uzené stehno. Vše zakápneme cibulovým sosem a posypeme nasekanou natí jarní cibulky. Pečené uzené kuřecí stehno s čočkovým pyré ihned podáváme.