Pečený čaj studený i teplý recept
Apetit Recepty nápojeSuroviny na recept
- 1/4 l rum 1 ks citron 8 ks hřebíček 1 kg cukr krupice 2 kg ovoce 1 lžička mletá skořice 1/2 lžičky kyselina citronová
Postup Pečený čaj studený i teplý
Postup přípravy receptu
-
Ovoce očistíme, větší plody pokrájíme a vypeckujeme. Vhodné jsou jahody, broskve, meruňky, třešně, maliny. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky
Rozložíme ho na pekáč s vyšším okrajem, zasypeme cukrem a skořicí, přidáme hřebíček a citron. Směs zamícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme za občasného zamíchání 10 minut. Poté přilijeme rum a pečeme dalších 5 minut
Pekáč vyndáme z trouby a do směsi zamícháme kyselinu citronovou. Horký pečený čaj naplníme do skleniček, do kterých můžeme podle chuti přidat ještě trošku rumu. Skleničky uzavřeme a na 5 minut je obrátíme dnem vzhůru. Uchováváme v ledničce
Zhruba 3 - 4 lžičky pečeného čaj dáme do hrníčku a zalijeme horkou vodou - máme výtečný čaj pro zahřátí. V létě lze zalít sodovkou a ochladit 2 kostkami ledu - máme osvěžující nápoj.