Pomalu pečená kachna recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce olej 1 lžička sůl sůl ocet 1 ks cibule 1 ks kachna 1 lžíce med cukr krupice mletý černý pepř 1 lžička celý kmín 1 hlávka červené hlávkové zelí
Postup Pomalu pečená kachna
Postup přípravy receptu
-
Budeme potřebovat 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení
Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy, mysleme na to při koupi. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou
Kachnu poté důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s droby, pokud je kachna obsahuje. Ty můžeme uchovat na jiný recept
Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. Připravenou kachnu vložíme do pekáčku
Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby
Během pečení kachny si připravíme přílohu - dušené červené zelí
Budeme potřebovat 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření a dochucovače - ocet, cukr krupici, sůl a pepř
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Hlávkové zelí omyjeme, zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. Zelí nakrájíme na jemné nudličky
Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut. Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru
Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí). Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku
Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež. Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.