Pečený jarní králík na víně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

125 g máslo
4 ks cibule
4 ks jalovec
6 ks nové koření
150 g plnotučná hořčice
200 ml zeleninový vývar
250 ml suché červené víno
3 ks čerstvý tymián
3 ks čerstvý rozmarýn
1 ks králík bez hlavy
podle chuti
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Králíka nejprve naporcujeme na šest kusů. Každý kus králíka důkladně opepříme, potřeme silnou vrstvou hořčice a uložíme do pekáče. Králíka zasypeme kolečky cibule, novým kořením a jalovcem. Dále přidáme snítky bylinek, přelijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu odležet dva dny.

  2. Po dvou dnech kousky králíka podlijeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, stáhneme plamen a pod pokličkou hodinu dusíme. Králičí maso potom jednou obrátíme. Poté odklopíme pekáč dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme hodinu a půl, dokud králičí maso zcela nezměkne. Během pečení maso obracíme a podléváme.

  3. Králičí maso vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. Do výpeku z cibule přelijeme víno a za stálého míchání chvíli vaříme, zjemníme máslem a podle chuti dosolíme. Králičí maso potom vrátíme do sosu.

  4. Pečeného jarního králíka na víně podáváme ozdobeného tymiánem a s knedlíky nebo brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!