Pečený králík na rozmarýnu a bílém víně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 lžíce cukr
3 stroužky česnek
sůl
sůl
1 ks brambory
1 ks cibule
kmín
2 lžíce sádlo
5 větviček rozmarýn
5 ks hřebíček
1 ks králík
300 ml bílé víno
200 ml červené víno
slunečnicový olej
180 g zavařené brusinky
500 g kysané červené zelí

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si naporcujeme králíka, tedy odřízneme přední i zadní nohy, odkrojíme bříška a překrojíme také v půlce páteře. Případně ještě dočistíme. (Tip: Žebra nepečeme, ale uděláme z nich a kořenové zeleniny skvělý vývar - polévku). Naporcovaného králíka naskládáme do pekáčku, potřeme olejem, osolíme, posypeme kmínem, rozmáčkneme stroužky česneku a společně s větvičkami rozmarýnu jimi proložíme maso. Takto připravené králičí maso podlijeme bílým vínem, přikryjeme a necháme do druhého dne marinovat

  2. Další den vyndáme králíka z lednice, necháme při pokojové teplotě. Je-li potřeba, podlijeme ještě vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny ponořeno. Rozehřejeme troubu na 180 °C, vložíme králíka a pečeme 1 hodinu. Poté maso na chvíli vytáhneme z trouby, odklopíme víko, všechny části několikrát přelijeme výpekem pomocí lžíce, přikryjeme a pečeme další hodinu, kdy toto přelévání výpekem zopakujeme ještě trikrát, aby maso zůstalo krásně šťavnaté

  3. Mezitím si připravíme zelí. Kysané zelí přesuneme z obalu do hrnce, podlijeme červeným vínem, přidáme cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut. Připravíme sádlo a nakrájíme větší cibuli (může být i bílá) nadrobno. Cibuli pozvolna opékáme na sádle, jakmile začne zlátnout, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zlehka zkaramelizovat. Do hrnce se zelím nastrouháme najemno větší syrovou bramboru a přidáme také zkaramelizovanou cibulku. Zelí 5 minut provaříme, poté vmícháme skleničku brusinek, necháme ještě pár minut provařit a odstavíme

  4. Pečeného králíka po dvou hodinách a průběžném přelévání výpekem vytáhneme z trouby, odklopíme víko, naposledy přelijeme výpekem a ihned servírujeme. Podáváme s červeným zelím s brusinkami a oblíbeným přílohovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!