Perkedel kentang - indonéské bramborové placky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 500 g brambory muškátový oříšek 1 list celerová nať čerstvě mletý černý pepř 1 ks jarní cibulka s natí slunečnicový olej na smažení
Postup Perkedel kentang - indonéské bramborové placky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Zatím omyjeme celerový list, osušíme a na jemno posekáme. Jednu jarní cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka i s natí. Uvařené brambory scedíme od vody a ještě za tepla rozšťoucháme a necháme trochu vychladnout
Brambory okořeníme čerstvě mletým černým kořením a na brambory nastrouháme muškátový oříšek, přidáme 2 vaječné žloutky. Nepřidávejte celá vejce, těsto by velmi zřídlo, vaječné žloutky bramborové těsto naopak výborně zpevní a dobře se s ním pracuje. Dále přidáme posekanou celerovou nať a jarní cibulku i s natí, pořádně smícháme na hladkou masu a odložíme asi 1 na hodinu do chladničky, aby se dobře propojily chutě a bramborová směs se dobře spojila
Bramborovou směs vybereme z chladničky, vlhkýma rukama vytvarujeme kuličky o průměru 5 až 7 cm, dlaněmi je poté zploštíme na placky o tloušťce asi 1 cm a obalíme ve vaječných bílcích, které jsme předtím našlehali vidličkou. Obalené placky ihned vkládáme do rozehřátého oleje a po obou stranách je vypražíme do pěkné zlato-hnědé barvy a až povrch bude pěkně do křupava. Vypražené placky dáme odsát od přebytečného tuku na papírovou utěrku
Perkedel kentang - indonéské bramborové placky podáváme ještě horké. Já jsem je servírovala s jednoduchým rajčatovým salátem a měly jsme tak výbornou, lehkou, úžasnou, chutnou večeři. Sama jsem nepředpokládala, že toto jídlo je až také výborné, přitom příprava je jednoduchá a rychlá
Tyto bramborové placky jsou na povrchu křupavé z vypražených vaječných bílků a uvnitř jsou velmi šťavnaté a měkké s úžasnou chutí, kterou jim dodá těch několik málo použitých ingrediencí. V Indonésii se Perkedel kentang podává tradičně s Nasi sayur a Nasi campur, což je rýže smíchaná se zeleninou. Je to jídlo, které se v každé restauraci připravuje o trochu jinak a dům od domu se potkáme s jinou verzí
Perkedel kentang je mimořádně oblíbený nejen v Indonésii, ale i v Číně, Malajsii, Jávě, Singapuru, Indii a jinde ve východní Asii. Jde ale i o vliv holandské kuchyně v této oblasti, často se míchá s hovězím mletým masem. Tyto bramborové placky jsou známé i v Evropě, kde se podávají samostatně se zeleninovým salátem a jako příloha k různým omáčkám ze zeleniny, respektive se kladou na vrch zeleninových omáček.