Perníčky na Vánoce, Velikonoce i chaloupku recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
125 g máslo
1 ks bílek
125 g med
75 g cukr krupice
200 g cukr moučka
250 g hladká mouka
1 kapka citronová šťáva
1 lžička jedlá soda
0,5 lžiček bramborový škrob
2 lžičky perníkové koření
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Med, cukr a máslo nebo tuk na pečení rozpustíme. Do směsi přidáváme mouku, sodu, perníkové koření, sůl a vejce. Vše důkladně promícháme šlehačem. Polotekuté těsto přelijeme do sáčku a necháme den uležet v lednici. Druhý den je těsto pevné

  2. Těsto rozválíme na vále podsypaném moukou asi na tloušťku 3 - 4 mm a vykrajujeme tvary, které můžeme potírat bílkem pro větší lesk. Pečeme v předehřáté troubě na pečící fólii nebo papíru při teplotě cca 160 °C asi 5 minut - spíše hlídáme, aby nezačaly moc tmavnout okraje perníků

  3. Ke zdobení doporučuji klasiku - sníh z bílku ušlehaný s jemným cukrem moučka. Pokud je sníh moc tuhý, ředíme pár kapkami z citronu a pokud je řídký, dosypáváme cukr. Přidávám i trochu bramborového škrobu, zdobení se mi pak zdá pevnější, po zatvrdnutí odolnější. Polevu dobarvujeme potravinářskými barvami

  4. Tyto perníčky nikdy úplně neztvrdnou a jsou po upečení křupavé jako sušenky a po pár dnech krásně změknou (nejlépe uložené v krabici na balkoně).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!