Perníčky na Vánoce, Velikonoce i chaloupku recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 125 g máslo 1 ks bílek 125 g med 75 g cukr krupice 200 g cukr moučka 250 g hladká mouka 1 kapka citronová šťáva 1 lžička jedlá soda 0,5 lžiček bramborový škrob 2 lžičky perníkové koření potravinářské barvivo
Postup Perníčky na Vánoce, Velikonoce i chaloupku
Postup přípravy receptu
-
Med, cukr a máslo nebo tuk na pečení rozpustíme. Do směsi přidáváme mouku, sodu, perníkové koření, sůl a vejce. Vše důkladně promícháme šlehačem. Polotekuté těsto přelijeme do sáčku a necháme den uležet v lednici. Druhý den je těsto pevné
Těsto rozválíme na vále podsypaném moukou asi na tloušťku 3 - 4 mm a vykrajujeme tvary, které můžeme potírat bílkem pro větší lesk. Pečeme v předehřáté troubě na pečící fólii nebo papíru při teplotě cca 160 °C asi 5 minut - spíše hlídáme, aby nezačaly moc tmavnout okraje perníků
Ke zdobení doporučuji klasiku - sníh z bílku ušlehaný s jemným cukrem moučka. Pokud je sníh moc tuhý, ředíme pár kapkami z citronu a pokud je řídký, dosypáváme cukr. Přidávám i trochu bramborového škrobu, zdobení se mi pak zdá pevnější, po zatvrdnutí odolnější. Polevu dobarvujeme potravinářskými barvami
Tyto perníčky nikdy úplně neztvrdnou a jsou po upečení křupavé jako sušenky a po pár dnech krásně změknou (nejlépe uložené v krabici na balkoně).