Perníkové těsto recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 ks vejce 25 g máslo 1 lžíce voda 100 g med 250 g cukr moučka 600 g hladká mouka 1 lžička jedlá soda 1 lžíce perníkové koření 3 ks vejce (L)
Postup Perníkové těsto
Postup přípravy receptu
-
Vejce a prosátý cukr důkladně v míse promícháme. Přidáme tekutý med (nechávám přes noc na topení), rozpuštěné máslo i koření a vše spolu dobře promícháme. Polovinu mouky smícháme se sodou a postupně přisypáváme do tekuté směsi
Zbylou mouku nasypeme na vál, vyklopíme obsah mísy a rukama uhněteme nelepivé pevné těsto. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 4 dny odležet při pokojové teplotě
Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát 3 - 5 mm silný. Pomocí formiček vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem
Plech vložíme do předehřáté trouby a perníčky pečeme asi 7 minut na 220 °C. Mírně vychladlé perníčky potřeme pro lesk rozšlehaným vajíčkem. Studené perníčky potom zdobíme bílkovou polevou a necháme alespoň týden rozležet.