Perníkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 g máslo 2 lžíce kakao 2 lžíce med 100 g cukr krupice cukr moučka 1/2 lžičky mletá skořice 250 g hladká mouka tuk na vymazání 1 balíček kypřící prášek do perníku 3 ks červený pomeranč hladká mouka na vysypání 2 ks vejce (L)
Postup Perníkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Jeden pomeranč nakrájíme na kolečka a pak je oloupeme. Ze zbývajících vymačkáme šťávu. Z bílků vyšleháme pevný sníh
Žloutky utřeme se změklým máslem a cukrem do světlé pěny. Mouku smícháme s kakaem, skořicí i kypřícím práškem a postupně ji i se šťávou vmícháme do těsta. Přidáme tekutý med a nakonec zlehka vmícháme sníh
Koláčovou (dortovou) formu (24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Do formy nalijeme polovinu těsta, uhladíme ho stěrkou a poklademe kolečky pomeranče. Nalijeme zbylé těsto, uhladíme a ozdobíme posledním kolečkem
Perníkový koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut na 180 °C, Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto uprostřed kolem pomeranče upečené, jinak ještě necháme péct
Upečený perníkový koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.