Perníkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 g máslo
2 lžíce kakao
2 lžíce med
100 g cukr krupice
cukr moučka
1/2 lžičky mletá skořice
250 g hladká mouka
tuk na vymazání
1 balíček kypřící prášek do perníku
3 ks červený pomeranč
hladká mouka na vysypání
2 ks vejce (L)

Postup přípravy receptu

  1. Jeden pomeranč nakrájíme na kolečka a pak je oloupeme. Ze zbývajících vymačkáme šťávu. Z bílků vyšleháme pevný sníh

  2. Žloutky utřeme se změklým máslem a cukrem do světlé pěny. Mouku smícháme s kakaem, skořicí i kypřícím práškem a postupně ji i se šťávou vmícháme do těsta. Přidáme tekutý med a nakonec zlehka vmícháme sníh

  3. Koláčovou (dortovou) formu (24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Do formy nalijeme polovinu těsta, uhladíme ho stěrkou a poklademe kolečky pomeranče. Nalijeme zbylé těsto, uhladíme a ozdobíme posledním kolečkem

  4. Perníkový koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut na 180 °C, Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto uprostřed kolem pomeranče upečené, jinak ještě necháme péct

  5. Upečený perníkový koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!