Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 2 ks vejce 60 g máslo 80 g máslo 30 g máslo 60 g rozinky 6 lžic med 1,5 lžíce cukr moučka 4 lžíce cukr moučka 1,5 lžíce cukr krystal 1 lžička cukr krystal 150 ml vlažné mléko 90 g mandlové lupínky 100 g lískové oříšky 30 g čerstvé droždí 1 lžička perníkové koření 400 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem
Postup přípravy receptu
-
Do hrnku dáme cukr moučka, máslo a špetku soli, za stálého míchání přivedeme do varu a necháme směs zchladnout, až bude vlažná. Do mísy dáme hladkou mouku, do jamky v mouce nadrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme 50 ml vlažného mléka a necháme 15 minut kynout kvásek
Když kvásek vykyne, přidáme v teplé vodě namočené, scezené a odkapané rozinky, mandlové lupínky, vejce a 100 ml vlažného mléka s rozpuštěnou máslovou směsí a vytvoříme poloměkké, hladké, nelepivé a pružné těsto. Vypracováváme, dokud se na povrchu těsta nezačnou tvořit bubliny, těsto potom přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout
Připravíme karamelovou polevu. Do hrnce dáme máslo, tekutý med, cukr moučka a nahrubo drcené neoloupané lískové oříšky i se slupkou a pomalu zahříváme a mícháme, až se vytvoří okolo oříšků karamel. Dno dortové formy obalíme pečícím papírem. V misce smícháme 1,5 lžíce cukru krystal s lžičkou perníkového koření. V hrnku rozpustíme polévkovou lžicí másla
Vykynuté těsto na pomoučněné desce rozvalíme do obdélníku o tloušťce těsta 0,5 cm. Těsto potřeme rozpuštěným máslem tak, aby po obvodu zůstal 1,5 cm široký volný pás. Na máslo rovnoměrně rozetřeme perníkové koření smíchané s cukrem a stočíme napevno do závinu. Závin pokrájíme ostrým nožem na válečky o šířce asi 3 cm
Do dortové rozkládací formy o průměru 24 cm, kterou jsme vystlali pečícím papírem, nalijeme směs karamelu s nahrubo drcenými lískovými oříšky. Na karamelovo-oříškovou směs poskládáme na stojato naplněné válečky těsta, až zaplníme celou dortovou formu. Pokud bude někde mezera, to nevadí, protože během pečení se válečky těsta spojí
Vložíme péct do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 45 minut. Karamel se nám zvedne i na boky dortu, proto když upečený dort vybereme z trouby, necháme dort ve formě na plechu zchladnout, ale ne vychladnout, potom bychom ho nemohli z formy vybrat. Když je dort ještě trochu teplý, odstraníme boky formy, dort obrátíme nahoru dnem na podnose, odstraníme dno formy, stáhneme opatrně pečící papír z povrchu formy a necháme dort úplně vychladnout, aby karamel ztuhl. Dort potom krájíme ostrým zahřátým nožem na porce
Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem podáváme ke kávě i čaji. Je to velmi chutný vánoční kynutý dort, vhodný také ke snídani a jako pohoštění pro návštěvy. Dort je pěknou a velmi chutnou ozdobou svátečního vánočního stolu.