Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
60 g máslo
80 g máslo
30 g máslo
60 g rozinky
6 lžic med
1,5 lžíce cukr moučka
4 lžíce cukr moučka
1,5 lžíce cukr krystal
1 lžička cukr krystal
150 ml vlažné mléko
90 g mandlové lupínky
100 g lískové oříšky
30 g čerstvé droždí
1 lžička perníkové koření
400 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnku dáme cukr moučka, máslo a špetku soli, za stálého míchání přivedeme do varu a necháme směs zchladnout, až bude vlažná. Do mísy dáme hladkou mouku, do jamky v mouce nadrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme 50 ml vlažného mléka a necháme 15 minut kynout kvásek

  2. Když kvásek vykyne, přidáme v teplé vodě namočené, scezené a odkapané rozinky, mandlové lupínky, vejce a 100 ml vlažného mléka s rozpuštěnou máslovou směsí a vytvoříme poloměkké, hladké, nelepivé a pružné těsto. Vypracováváme, dokud se na povrchu těsta nezačnou tvořit bubliny, těsto potom přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout

  3. Připravíme karamelovou polevu. Do hrnce dáme máslo, tekutý med, cukr moučka a nahrubo drcené neoloupané lískové oříšky i se slupkou a pomalu zahříváme a mícháme, až se vytvoří okolo oříšků karamel. Dno dortové formy obalíme pečícím papírem. V misce smícháme 1,5 lžíce cukru krystal s lžičkou perníkového koření. V hrnku rozpustíme polévkovou lžicí másla

  4. Vykynuté těsto na pomoučněné desce rozvalíme do obdélníku o tloušťce těsta 0,5 cm. Těsto potřeme rozpuštěným máslem tak, aby po obvodu zůstal 1,5 cm široký volný pás. Na máslo rovnoměrně rozetřeme perníkové koření smíchané s cukrem a stočíme napevno do závinu. Závin pokrájíme ostrým nožem na válečky o šířce asi 3 cm

  5. Do dortové rozkládací formy o průměru 24 cm, kterou jsme vystlali pečícím papírem, nalijeme směs karamelu s nahrubo drcenými lískovými oříšky. Na karamelovo-oříškovou směs poskládáme na stojato naplněné válečky těsta, až zaplníme celou dortovou formu. Pokud bude někde mezera, to nevadí, protože během pečení se válečky těsta spojí

  6. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 45 minut. Karamel se nám zvedne i na boky dortu, proto když upečený dort vybereme z trouby, necháme dort ve formě na plechu zchladnout, ale ne vychladnout, potom bychom ho nemohli z formy vybrat. Když je dort ještě trochu teplý, odstraníme boky formy, dort obrátíme nahoru dnem na podnose, odstraníme dno formy, stáhneme opatrně pečící papír z povrchu formy a necháme dort úplně vychladnout, aby karamel ztuhl. Dort potom krájíme ostrým zahřátým nožem na porce

  7. Vánoční perníkový dort s oříšky a karamelem podáváme ke kávě i čaji. Je to velmi chutný vánoční kynutý dort, vhodný také ke snídani a jako pohoštění pro návštěvy. Dort je pěknou a velmi chutnou ozdobou svátečního vánočního stolu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!