Pikantní paprikáš z kachních žaludků recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
sůl
1 ks vejce
1 ks cibule
voda
500 g polohrubá mouka
1 lžíce mletá sladká paprika
1 ks čerstvá feferonka
5 lžic domácí lečo
3 lžíce domácí vepřové sádlo
600 g kachní žaludky

Postup přípravy receptu

  1. Kachní žaludky ostrým nožem zbavíme vnitřní výstelky a obsahu, omyjeme, osušíme, pokrájíme na menší kusy a zatím odložíme bokem. Velkou cibuli očistíme a pokrájíme na kostky a feferonku pokrájíme na jemno

  2. Na rozehřátém domácím vepřovém sádle nebo oleji v hrnci orestujeme do sklovita cibuli s pokrájenou feferonkou, přisypeme mletou sladkou papriku, necháme za stálého míchání rozpustit v horkém tuku, přilijeme malé množství horké vody a vydusíme úplně až na tuk. Tento postup opakujeme celkem třikrát, tím se cibule rozvaří, ochutí a přirozeně zahustí výslednou šťávu. Paprikáš se nikdy nezahušťuje moukou!

  3. Do paprikovo-cibulového základu přidáme připravené kachní žaludky, zprudka je opékáme v tomto základě z každé strany asi 7 - 8 minut a soustavně mícháme, aby se nepřipálila paprika. Kachní žaludky zalijeme horkou vodou asi do poloviny, osolíme, promícháme, hrnec přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen a dusíme doměkka celý čas přikryté na mírném ohni, což trvá asi 90 minut

  4. Podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody, aby se nepřerušil var a nezapomeneme promíchávat. Zhruba 15 minut před koncem přidáme asi 5 lžic domácího leča - v sezóně případně 1 zelenou papriku pokrájenou na proužky a 2 rajčata pokrájená na měsíčky. Paprikáš dovaříme, přidáme sladkou smetanu a necháme spolu jen projít varem

  5. Když se kachní žaludky dusí, do mísy nasypeme mouku a sůl, přidáme vejce, přilijeme studenou vodu a zlehka promícháme, až dostaneme husté lité těsto, které v žádném případě nevypracováváme, aby se netahalo

  6. Těsto necháme asi 30 minut odpočinout a potom ho přes haluškovač protlačíme do vroucí osolené vody. Když halušky vyplavou na povrch, vaříme ještě 3 až 4 minuty. Hotové halušky scedíme, necháme odkapat od vody, neproplachujeme, dáme do jenské mísy a promícháme s rozpuštěným sádlem nebo olejem, aby se neslepily

  7. Paprikáš z kachních žaludků servírujeme horký s domácími haluškami, se kterými je paprikáš nejchutnější. Výborně chutná i s dušenou rýží, vařenými bramborami, bramborovou kaší, vařenými těstovinami podle vlastního výběru, klidně i s domácím vařeným kynutým knedlíkem

  8. Jde o velmi chutné pikantní jídlo s jemným, lahodným a čistým masem a s přirozeně zahuštěnou paprikovo-smetanovou šťávou. Kdo má rád ostrá jídla, přidá ještě feferonky. Kdo nemá rád ostrá jídla, feferonky vynechá. V každém případě je to velká lahůdka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!