Pikantní zapečená žebírka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 7 stroužků česnek sůl 1 ks cibule 1/2 ks pomeranč 2 - 3 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 1 lžíce plnotučná hořčice 10 kuliček černý pepř 1 lžíce worcestrová omáčka 200 ml rajčatové pyré cayenský pepř 1 - 2 lžičky třtinový cukr 1000 g masitá vepřová žebírka
Postup Pikantní zapečená žebírka
Postup přípravy receptu
-
Masitá vepřová žebírka očistíme a nakrájíme asi na 5 stejně velkých kousků. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek sloupneme, 4 stroužky nakrájíme na plátky a zbývající necháme v celku. Z poloviny pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu
Žebírka osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme celé stroužky česneku, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vše zalijeme studenou vodou a na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Měkká žebírka vyjmeme z vývaru a rozložíme do zapékací mísy
Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak vmícháme cukr, který za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Nyní přidáme hořčici, cayenský pepř, rajské pyré, pomerančovou šťávu i kůru a worcestrovou omáčku. Vše podlijeme menším množstvím kořeněného vývaru a zvolna necháme vařit tak dlouho, dokud se chutě nespojí a omáčka nezhoustne
Takto připravenou hustou omáčku naneseme na uvařená žebra, pokapeme olejem a v troubě předtopené na 220 °C zapečeme
Zapečená pikantní žebírka podáváme s dušenou bílou fazolí nebo pečivem.