Pikantní zapečená žebírka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

7 stroužků česnek
sůl
1 ks cibule
1/2 ks pomeranč
2 - 3 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
1 lžíce plnotučná hořčice
10 kuliček černý pepř
1 lžíce worcestrová omáčka
200 ml rajčatové pyré
cayenský pepř
1 - 2 lžičky třtinový cukr
1000 g masitá vepřová žebírka

Postup přípravy receptu

  1. Masitá vepřová žebírka očistíme a nakrájíme asi na 5 stejně velkých kousků. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek sloupneme, 4 stroužky nakrájíme na plátky a zbývající necháme v celku. Z poloviny pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu

  2. Žebírka osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme celé stroužky česneku, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vše zalijeme studenou vodou a na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Měkká žebírka vyjmeme z vývaru a rozložíme do zapékací mísy

  3. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak vmícháme cukr, který za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Nyní přidáme hořčici, cayenský pepř, rajské pyré, pomerančovou šťávu i kůru a worcestrovou omáčku. Vše podlijeme menším množstvím kořeněného vývaru a zvolna necháme vařit tak dlouho, dokud se chutě nespojí a omáčka nezhoustne

  4. Takto připravenou hustou omáčku naneseme na uvařená žebra, pokapeme olejem a v troubě předtopené na 220 °C zapečeme

  5. Zapečená pikantní žebírka podáváme s dušenou bílou fazolí nebo pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!