Pirohy se zelnou náplní recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka cukr 4 lžíce olej 3 špetky sůl 1 ks žloutek 125 ml mléko 2 lžíce sádlo 400 g polohrubá mouka 100 ml vlažné mléko 350 g uzené maso 0 hlávek hlávkové zelí 1 lžíce olej na vymazání 0 kostek droždí (42 g) podle chuti sůl mletý černý pepř na potření 1 ks vejce
Postup Pirohy se zelnou náplní recept
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso si předem uvaříme (uzené koleno, bůček).
Polohrubou mouku vsypeme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek, do něj vsypeme špetku cukru, rozdrobíme droždí a přidáme žloutek, vlažné mléko a zamícháme. Mouku osolíme, přidáme olej a zaděláme vláčné těsto jako na buchty. Přikryté těsto necháme vykynout.
Mezitím zelí nakrájíme na velikost flíčků (asi 1 x 1 cm) a spaříme vařící vodou. Pak je podusíme na sádle podlité troškou mléka, osolíme, opepříme a vzniklou šťávu necháme zcela vysmahnout. Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky a promícháme se zelím. Necháme zchladnout.
Vykynuté těsto rozpůlíme a vyválíme dvě placky asi 3 cm hrubé (podle velikosti plechu). Jednu dáme na olejem vymazaný plech, rozetřeme náplň, přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou.
Slaný koláč (pirohy) se zelenou náplní upečeme v předehřáté troubě. Upečený slaný koláč nakrájíme na kostky a podáváme s čajem. Na Ukrajině zelné pirohy přikusují i k dušené zelenině.