Pirohy se zelnou náplní recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka cukr
4 lžíce olej
3 špetky sůl
1 ks žloutek
125 ml mléko
2 lžíce sádlo
400 g polohrubá mouka
100 ml vlažné mléko
350 g uzené maso
0 hlávek hlávkové zelí
1 lžíce olej na vymazání
0 kostek droždí (42 g)
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na potření
1 ks vejce

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso si předem uvaříme (uzené koleno, bůček).

  2. Polohrubou mouku vsypeme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek, do něj vsypeme špetku cukru, rozdrobíme droždí a přidáme žloutek, vlažné mléko a zamícháme. Mouku osolíme, přidáme olej a zaděláme vláčné těsto jako na buchty. Přikryté těsto necháme vykynout.

  3. Mezitím zelí nakrájíme na velikost flíčků (asi 1 x 1 cm) a spaříme vařící vodou. Pak je podusíme na sádle podlité troškou mléka, osolíme, opepříme a vzniklou šťávu necháme zcela vysmahnout. Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky a promícháme se zelím. Necháme zchladnout.

  4. Vykynuté těsto rozpůlíme a vyválíme dvě placky asi 3 cm hrubé (podle velikosti plechu). Jednu dáme na olejem vymazaný plech, rozetřeme náplň, přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou.

  5. Slaný koláč (pirohy) se zelenou náplní upečeme v předehřáté troubě. Upečený slaný koláč nakrájíme na kostky a podáváme s čajem. Na Ukrajině zelné pirohy přikusují i k dušené zelenině.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!