Pirožky plněné zelím recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- 75 g cukr 2 stroužky česnek sůl 1 špetka sůl vejce 100 g máslo 2 ks cibule 1 lžíce rajčatový protlak 21 g droždí mletý pepř 500 g polohrubá mouka 500 g hlávkové zelí 200 ml teplá voda
Postup Pirožky plněné zelím
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme kvásek, každý podle toho, jak je zvyklý. Když kvásek vzejde, smícháme ho se zbylou moukou, cukrem, vodou a máslem. Vypracujeme vláčné těsto a necháme 1 hodinu kynout
Mezitím připravujeme náplň. Zelí nakrájíme na tenké proužky nebo na kostičky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na troše másla a přidáme k ní zelí. Osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne. 5 minut před koncem dušení přidáme česnek, rajčatový protlak a dodusíme
Vykynuté těsto rozdělíme na několik částí, které rozválíme a plníme zelnou náplní. Pirožky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C, dokud nezezlátnou
Pirožky plněné zelím podáváme buď mírně nebo zcela vychladlé.