Plněné kedlubnové listy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 ks vejce 50 g máslo 2 lžíce petrželka 2 ks cibule 2 konzervy rajčatový protlak 1 hlávka kedlubna 200 ml zakysaná smetana 120 g vařená rýže 500 g mleté míchané maso podle chuti cukr sůl ocet mletý černý pepř
Postup Plněné kedlubnové listy recept
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso hodně osolíme a opepříme. Přidáme vařenou rýži, bylinky a vajíčka. Vše pořádně promícháme.
Hlávku kedlubny nebo zelí povaříme asi 5 minut. Poté ji vyndáme a oddělíme listy, ze kterých vyřízneme tvrdé středy. Vývar z kedlubny nevyléváme. Z mletého masa tvoříme válečky asi 8 cm velké. Vkládáme je do středu vysušeného listu. Krátké okraje přehneme přes maso a dlouhé strany zarolujeme.
Závitky naskládáme do máslem vymazaného pekáčku a mírně podlijeme vývarem z kedlubny. Celé dusíme asi 20 minut při 180 °C.
Mezitím si připravíme omáčku. Osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku na másle. Vmícháme rajský protlak, asi 300 ml vývaru z kedlubny. Osolíme, přidáme cukr podle chuti (dávám 2 lžičky) a ocet podle chuti (dávám 1 polévkovou lžíci). Vše krátce provaříme a omáčkou zalijeme závitky.
Plněné kedlubnové listy dáme ještě na 1/2 hodiny zapéct do trouby. Nakonec přidáme zakysanou smetanu. S ní již omáčku pouze v troubě prohřejeme.
Plněné kedlubnové listy podáváme teplé.