Plněné vinné listy recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1/2 svazečku petrželka 2 ks cibule 1/2 svazečku kopr 2 ks citron 150 g rýže 1/2 svazečku máta 4 lžíce olivový olej 1 špetka mletý pepř 400 g nakládané vinné listy 2 lžíce piniová semena
Postup Plněné vinné listy
Postup přípravy receptu
-
Citrony opláchneme, rozpůlíme a vymačkáme z nich šťávu
Nakládané listy opláchneme a předvaříme nebo spaříme vroucí vodou. Rýži propláchneme. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme
Cibuli dáme zesklovatět na 2 lžíce rozehřátého olivového oleje. Přidáme rýži a promícháme. Podlijeme 300 ml vody. Přikryté zvolna vaříme 10 minut
Mezitím opláchneme bylinky. Lístky otrháme a najemno nasekáme. S piniovými semeny je přimícháme do předvařené rýže. Osolíme, opepříme a ochutíme trochou citronové šťávy
Vinné listy položíme hladkou stranou nahoru. Menší listy složíme vždy dva dohromady. Doprostřed naneseme 1 plnou lžičku rýžové náplně. Přes náplň listy složíme jako obálku a zavineme. Podle potřeby je svážeme nití
Plněné listy poskládáme těsně vedle sebe a na sebe do nádoby švem dolů. Smícháme zbývající olivový olej, citronovou šťávu a zhruba 1/2 litru vody. Tekutinu nalijeme na listy, aby byly zcela zalité. Listy zatížíme talířem a nádobu přikryjeme pokličkou
Plněné listy zvolna vaříme přibližně 45 minut, až se část tekutiny odpaří. Necháme je ve vydušené šťávě odležet (nejlépe přes noc). Podáváme s jogurtovo-česnekovou omáčkou a bagetou.