Plněné vinné listy recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1/2 svazečku petrželka
2 ks cibule
1/2 svazečku kopr
2 ks citron
150 g rýže
1/2 svazečku máta
4 lžíce olivový olej
1 špetka mletý pepř
400 g nakládané vinné listy
2 lžíce piniová semena

Postup přípravy receptu

  1. Citrony opláchneme, rozpůlíme a vymačkáme z nich šťávu

  2. Nakládané listy opláchneme a předvaříme nebo spaříme vroucí vodou. Rýži propláchneme. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme

  3. Cibuli dáme zesklovatět na 2 lžíce rozehřátého olivového oleje. Přidáme rýži a promícháme. Podlijeme 300 ml vody. Přikryté zvolna vaříme 10 minut

  4. Mezitím opláchneme bylinky. Lístky otrháme a najemno nasekáme. S piniovými semeny je přimícháme do předvařené rýže. Osolíme, opepříme a ochutíme trochou citronové šťávy

  5. Vinné listy položíme hladkou stranou nahoru. Menší listy složíme vždy dva dohromady. Doprostřed naneseme 1 plnou lžičku rýžové náplně. Přes náplň listy složíme jako obálku a zavineme. Podle potřeby je svážeme nití

  6. Plněné listy poskládáme těsně vedle sebe a na sebe do nádoby švem dolů. Smícháme zbývající olivový olej, citronovou šťávu a zhruba 1/2 litru vody. Tekutinu nalijeme na listy, aby byly zcela zalité. Listy zatížíme talířem a nádobu přikryjeme pokličkou

  7. Plněné listy zvolna vaříme přibližně 45 minut, až se část tekutiny odpaří. Necháme je ve vydušené šťávě odležet (nejlépe přes noc). Podáváme s jogurtovo-česnekovou omáčkou a bagetou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!