Plněné zelné závitky játry a masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 lžíce olej 3 lžíce máslo 150-200 ml hovězí vývar 1-2 lžíce hotová jíška 8 ks zelný list náplň 12 plátků slanina 1 ks cibule 300 g mleté maso 200 g vepřová játra podle chuti sůl majoránka vegeta
Postup Plněné zelné závitky játry a masem recept
Postup přípravy receptu
-
Zelné listy krátce povaříme ve vroucí osolené vodě. Vyjmeme je a necháme okapat. Pokud obsahují listy silná "žebra", opatrně je z nich vyřízneme.
Játra nasekáme na drobné kostičky nebo umeleme. Smícháme je s mletým masem, solí a špetkou vegety a majoránky. Na každý plátek zelného listu dáme plátek slaniny a masovou směs. Listy svineme do závitků a podle potřeby je zpevníme párátky.
Zbylé plátky slaniny nakrájíme na nudličky. Cibule oloupeme a nasekáme najemno. V kastrolu rozehřejeme olej s máslem a vsypeme slaninu a restujeme ji, až pustí tuk. Pak přidáme cibuli a společně restujeme, až je cibule zlatavá. Vložíme závitky, zalijeme je vývarem, přiklopíme a dusíme asi 25 - 35 minut. Pak zelné závitky vyjmeme, uložíme do tepla a připravíme si omáčku.
Omáčku zahustíme světlou hotovou jíškou a krátce povaříme. Vložíme zpět ohřát závitky a můžeme podávat.
Plněné zelné závitky játry a masem podáváme horké. Přeléváme je omáčkou. Vhodnou přílohou je rýže, knedlíky nebo vařené brambory.