Plzeňské zástěrky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

50 g slanina
sůl
4 ks vejce
50 g máslo
150 g tuk
240 g cibule
200 ml voda
1 kg hovězí zadní
200 g sterilované žampiony
mletý černý pepř
200 g jemné párky
100 ml pivo 12°

Postup přípravy receptu

  1. Z opláchnutého dílu hovězího zadního masa nakrájíme přes vlákno plátky, naklepeme je doširoka, osolíme a opepříme.

  2. Na části tuku krátce podusíme na plátky nakrájené žampiony, zalijeme je rozmíchanými vejci a necháme srazit.

  3. Do středu hovězího plátku položíme na tenké plátky nakrájenou slaninu, na ni navrstvíme prochladlá míchaná vejce se žampiony a do středu položíme díl oloupaného párku.

  4. Plátek přeložíme a okraje upevníme párátky.

  5. Na druhé části tuku osmahneme dozlatova oloupanou, drobně nakrájenou cibuli, vložíme na ni naplněné plátky masa a opečeme po obou stranách. Zalijeme částí vlažné vody a za občasného přelévání vlastní šťávou dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení doléváme vlažnou vodu.

  6. Když je maso téměř měkké, zalijeme je předepsanou dávkou piva a společně dusíme doměkka.

  7. Měkké plzeňské zástěrky vyjmeme do čisté nádoby, odstraníme párátka a přecedíme na něj přes hustý cedník šťávu. Zjemníme ji máslem, dochutíme podle potřeby solí a společně krátce podusíme.

  8. Při podávání jednotlivé porce plzeňských zástěrek překrojíme šikmým řezem na 2 - 3 části. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, opékané brambory nebo rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!