Pohankový nákyp s jablky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks vejce
50 g máslo
700 ml mléko
400 g jablko
80 g cukr krystal
200 g pohanka
na potření
50 g máslo
podle chuti
rozinky
vlašské ořechy
na ozdobu
cukr moučka
mletá skořice
podle potřeby
cukr moučka
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Opláchnutou pohankovou lámanku vložíme do vařícího osoleného mléka. Za stálého míchání 5 minut povaříme. Vypneme zdroj tepla, nádobu přikryjeme poklicí a půl hodiny necháme pohanku nabobtnat. Zatím si oloupeme jablka a nastrouháme je najemno.

  2. Připravenou pohankovou kaši vložíme do mísy a necháme vychladnout. Pokud je hodně hustá, přilijeme trochu mléka a vytvoříme kaši stejné konzistence jako má rýžová kaše připravovaná na rýžový nákyp. Do vychladlé kaše přidáme rozpuštěné máslo, cukr a žloutky ze tří vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme.

  3. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vložíme polovinu kaše, přidáme nastrouhaná jablka, cukr, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme druhou polovinu kaše.

  4. Pohankový nákyp s jablky pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, nejdříve o teplotě 180 °C a závěrem o teplotě 150 °C.

  5. Pohankový nákyp s jablky podáváme posypaný moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a pokapaný máslem. Můžeme zdobit jablky nebo šlehanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!