Pohankový nákyp s jablky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 ks vejce 50 g máslo 700 ml mléko 400 g jablko 80 g cukr krystal 200 g pohanka na potření 50 g máslo podle chuti rozinky vlašské ořechy na ozdobu cukr moučka mletá skořice podle potřeby cukr moučka mletá skořice
Postup Pohankový nákyp s jablky recept
Postup přípravy receptu
-
Opláchnutou pohankovou lámanku vložíme do vařícího osoleného mléka. Za stálého míchání 5 minut povaříme. Vypneme zdroj tepla, nádobu přikryjeme poklicí a půl hodiny necháme pohanku nabobtnat. Zatím si oloupeme jablka a nastrouháme je najemno.
Připravenou pohankovou kaši vložíme do mísy a necháme vychladnout. Pokud je hodně hustá, přilijeme trochu mléka a vytvoříme kaši stejné konzistence jako má rýžová kaše připravovaná na rýžový nákyp. Do vychladlé kaše přidáme rozpuštěné máslo, cukr a žloutky ze tří vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme.
Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vložíme polovinu kaše, přidáme nastrouhaná jablka, cukr, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme druhou polovinu kaše.
Pohankový nákyp s jablky pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, nejdříve o teplotě 180 °C a závěrem o teplotě 150 °C.
Pohankový nákyp s jablky podáváme posypaný moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a pokapaný máslem. Můžeme zdobit jablky nebo šlehanou smetanou.