Polská omáčka podle šéfkuchaře recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 dkg cukr
1 ks citron
2 dkg protlak rajčatový
3 dkg perník na strouhání
5 dkg hladká mouka
5 dkg švestková povidla
15 dkg olej nebo sádlo
15 dkg kořenová zelenina
1 ks cibule (menší)
1 hrst sušené brusinky
podle chuti
sůl
rozinky
mandle loupané
divoké koření

Postup přípravy receptu

  1. Na tuku osmažíme na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli současně s třetinou cukru do červena, zalijeme vývarem, dáme divoké koření: celý pepř, nové koření a bobkový list. Dále přidáme citron nakrájený na kolečka, povidla, nastrouhaný perník, brusinky, rajčatový protlak, sůl, ocet, cukr a necháme povařit asi 20 minut.

  2. Omáčku zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z hladké mouky a necháme projít varem 20-30 min. Omáčku scedíme, přidáme do ní oloupané na nudličky nakrájené mandle, převaříme a podáváme.

  3. Polská omáčka se skvěle hodí k vařenému hovězímu masu, jazyku i kapřímu masu. Přílohou k polské omáčce může být houskový knedlík.

  4. ńře provařit,pak omáčku zahustíme světlou jíškou a op


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!