Polská omáčka podle šéfkuchaře recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 dkg cukr 1 ks citron 2 dkg protlak rajčatový 3 dkg perník na strouhání 5 dkg hladká mouka 5 dkg švestková povidla 15 dkg olej nebo sádlo 15 dkg kořenová zelenina 1 ks cibule (menší) 1 hrst sušené brusinky podle chuti sůl rozinky mandle loupané divoké koření
Postup Polská omáčka podle šéfkuchaře recept
Postup přípravy receptu
-
Na tuku osmažíme na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli současně s třetinou cukru do červena, zalijeme vývarem, dáme divoké koření: celý pepř, nové koření a bobkový list. Dále přidáme citron nakrájený na kolečka, povidla, nastrouhaný perník, brusinky, rajčatový protlak, sůl, ocet, cukr a necháme povařit asi 20 minut.
Omáčku zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z hladké mouky a necháme projít varem 20-30 min. Omáčku scedíme, přidáme do ní oloupané na nudličky nakrájené mandle, převaříme a podáváme.
Polská omáčka se skvěle hodí k vařenému hovězímu masu, jazyku i kapřímu masu. Přílohou k polské omáčce může být houskový knedlík.
ńře provařit,pak omáčku zahustíme světlou jíškou a op