Povidla ze švestek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 kg švestky
0.5 lžíce mletá skořice
0.5 lžíce mleté nové koření
400 g želírovací cukr

Postup přípravy receptu

  1. Troubu zahřejeme na 160 °C.

  2. Ovoce omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a rozmixujeme. Vznikne nám pyré, které smícháme s želírovacím cukrem a kořením.

  3. Hluboký plech pečlivě vyčistíme, nesmí na něm být ani kapka tuku. Nalijeme do něj pyré a dáme dusit do trouby. Troubu neotevíráme a pyré během dušení nemícháme. Doba dušení je závislá na velikosti a šťavnatosti ovoce, hotová jsou povidla tehdy, když se jejich červenomodrá barva změní na hnědou.

  4. Mezitím si připravíme zavařovací sklenice (asi osm sklenic), které důkladně vypláchneme horkou vodou a na utěrce je necháme okapat. Sklenice naplníme hotovými povidly a uzavřeme víčky.

  5. Švestková povidla uskladníme ve spíži a používáme podle potřeby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!