Povidla ze švestek recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 kg švestky 0.5 lžíce mletá skořice 0.5 lžíce mleté nové koření 400 g želírovací cukr
Postup Povidla ze švestek recept
Postup přípravy receptu
-
Troubu zahřejeme na 160 °C.
Ovoce omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a rozmixujeme. Vznikne nám pyré, které smícháme s želírovacím cukrem a kořením.
Hluboký plech pečlivě vyčistíme, nesmí na něm být ani kapka tuku. Nalijeme do něj pyré a dáme dusit do trouby. Troubu neotevíráme a pyré během dušení nemícháme. Doba dušení je závislá na velikosti a šťavnatosti ovoce, hotová jsou povidla tehdy, když se jejich červenomodrá barva změní na hnědou.
Mezitím si připravíme zavařovací sklenice (asi osm sklenic), které důkladně vypláchneme horkou vodou a na utěrce je necháme okapat. Sklenice naplníme hotovými povidly a uzavřeme víčky.
Švestková povidla uskladníme ve spíži a používáme podle potřeby.