Povidlové buchty se zmrzlinou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 15 g máslo 1 snítka máta 3 ks žloutky 50 g cukr krupice 50 g hladká mouka 0,25 ks citronová kůra 50 g hrubá mouka 80 g švestková povidla 120 g zmrzlina 6 g čerstvé droždí 4 ks čerstvé švestky 15 g česká krupice
Postup Povidlové buchty se zmrzlinou
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si nejdříve kvásek z 1/3 mléka, droždí, trochy mouky a cukru. Lehce ho poprášíme moukou a necháme ho na teplém místě vzejít do té doby, než pomoučněný povrch popraská. Ostatní suroviny dáme do mísy. Kvásek až jako poslední a dáme pozor, abychom ho nenalili na sůl nebo máslo a zaděláme hladké těsto
Těsto nenecháváme vykynout, rozdělíme je ihned na osm kusů a naplníme povidly. Takto připravené buchty dáme do pekáčku, potřeme máslem a necháme vykynout tak dlouho, aby zvětšily objem o polovinu. Po vykynutí dáme péct do předehřáté trouby na 180–190 °C na dobu přibližně 20 až 25 minut. Každá trouba peče trochu odlišně
Servírování
Cukr v kastrůlku roztavíme na světlý karamel a do karamelu položíme rozpůlené a vypeckované švestky řezem dolů. Dusíme je přibližně 3 minuty dopoloměkka
Povidlové buchty před podáváním lehce ohřejeme, přidáme teplé švestky a na okraj talíře dáme zmrzlinu. Na okraj proto, že je moučník celý teplý, aby se zmrzlina rychle nerozpouštěla
Po upečení povidlové buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem, vylepší a doplní jejich chuť. Nejlépe se k tomuto moučníku hodí perníková zmrzlina
Autor receptu: Lukáš Skála
Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013