Pravá Valašská kyselica recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- omáčka 1 lžíce sůl 1 lžíce ocet 400 g brambory 100 ml mléko 6 lžic mouka 4 l voda 1 kelímek šlehačka 6 lístků bobkový list 10 kuliček nové koření 1 kelímek zakysaná smetana 500 g kyselé zelí 4 kuličky celý černý pepř 750 g uzená žebra 2 ks klobásky příloha 6 ks vajíčko
Postup Pravá Valašská kyselica recept
Postup přípravy receptu
-
Žebra dáme vyvařit do 3l vody, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a lžíci soli, necháme vařit do úplného změknutí. Po té žebra vyndáme, a do vody přidáme opláchnuté zelí, brambory na krájené na menší kostičky a klobásku kterou necháme vařit zhruba 20minut poté vyndáme a nakrájíme na kolečka. Mléko, šlehačku a zakysanou smetanu vytáhneme z lednice ať to není studené, hrozilo by sražení.
Můžeme přilít vody protože se vyvařila. Než se uvaří brambory, obereme žebra a zatím necháme na talířku. Jak mile brambory jsou měkké, vezmeme mísu do které nalijeme kelímek zakysané smetany, šlehačky a mléko a mouku zamícháme šlehací metlou, poté opatrně přilíváme do vody k zelí a bramborám za stálého míchání šlehací metlou. Podle toho jak chceme hustou přidáme po případně hladkou mouku, ale opatrně vmícháme šlehací metlou. Po té přidáme obrané uzené maso a klobásu a lžíci octa na dochucení. Podáváme v hlubokém talíři.
Pravá Valašská kyselica se můžeme servírovat s vajíčkem: Dáme si uvařit vajíčko do vody, vodu osolíme a necháme vařit 7minut, neboli uděláme vajíčko na tvrdo. Oloupeme ho a rozpůlíme a dáme do omáčky.