Pšenično-žitný chléb se semínky z domácí pekárny recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 - 2 lžičky sůl 1 lžíce ocet 300 ml voda 0,75 kostek droždí 1 lžička cukr krupice 200 g žitná chlebová mouka 1,5 lžíce semínka 450 g pšeničná chlebová mouka 1 kelímek bílý jogurt 3% 100 g špaldové otruby 0,5 lžiček anýz s koriandrem
Postup Pšenično-žitný chléb se semínky z domácí pekárny
Postup přípravy receptu
-
Rozmícháme 3/4 kostky droždí ve vlažné vodě (množství 300 - 350 ml) se lžičkou cukru a necháme jej aktivovat
Nádobu z pekárny položíme na váhu a vsypeme mouku žitnou, pšeničnou a špaldové otruby na uvedenou váhu. Nádobu vložíme do pekárny (Silvercrest) a zapneme míchání na 15 minut (program č.7). Vsypeme semínka: kmín, pohanku, slunečnici, dýni a lněná semínka, od každého přibližně 1,5 polévkové lžíce. Přidáme bílý jogurt a namletý anýz s koriandrem (půl čajové lžičky), ocet, sůl
Když se mouka promíchává, přilijeme vodu s droždím a necháme dojít program míchání
Pak zapneme program č.6 (cca 1,5 hod) na hnětení a kynutí těsta. Asi po jedné hodině vyndáme háky a necháme těsto vykynout na program č.6, abychom je nemuseli trhat z upečeného chleba. Nakonec zapneme pečení (č.12) na 1 hodinu. Dle libosti na středně propečený chléb nebo kůrku
Pšenično-žitný chléb se semínky z domácí pekárny je chutný, nedrolí se a je vláčný.