Řecké fazole recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
4 řapíky celer
2 snítky tymián
250 ml voda
4 ks mrkev
2 lžíce med
2 ks bobkový list
2 lžíce olivový olej
500 g červené fazole
1 špetka sušené oregano
mletý černý pepř
400 ml konzervovaná rajčata
0.5 ks sušená chilli paprička

Postup přípravy receptu

  1. Namočíme si velké bílé nebo červené fazole do druhého dne. Slijeme fazole, vložíme je do hrnce a zalijeme je dostatečným množstvím studené vody. Fazole přivedeme do varu na prudkém ohni. Pak snížíme teplotu a dusíme je nepřikryté asi 30 - 35 minut doměkka. Uvařené fazole slijeme.

  2. Mezitím si připravíme omáčku. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek na nudličky, celer a mrkev na kostky. Usmažíme cibuli dozlatova na rozehřátém oleji. Přidáme celer, tymián, bobkový list, oregano, chilli, rajčata, vodu, med sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Přikryjeme a dusíme asi 1 hodinu, až omáčka trochu zhoustne a zelenina změkne.

  3. Zatím si předehřejeme troubu na 190 °C. Fazole a omáčku vložíme do zapékací misky nebo pekáčku a pečete asi 20 - 25 minut, až jsou fazole měkké. Z řeckých fazolí vyjmeme bobkové listy a snítky tymiánu.

  4. Řecké fazole podáváme podle chuti. Vhodnou přílohou jsou fazole.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!