Řezy s koňakovým a šlehačkovým krémem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 3 lžíce olej 5 ks vejce 3 lžíce kakao 5 lžic cukr krupice 5 lžic polohrubá mouka 1 lžíce horká voda 1 balíček kypřící prášek do pečiva náplň 1 250 g máslo 2 hrnečky mléko 3 lžíce cukr krupice 0 hrnečků vaječný koňak 2 hrnečky vanilkový pudinkový prášek náplň 2 2 lžíce cukr moučka 1 kelímek zakysaná smetana 1 kelímek smetana ke šlehání 2 balíčky ztužovač šlehačky na ozdobu čokoládové hoblinky
Postup Řezy s koňakovým a šlehačkovým krémem recept
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem a vodou do pěny, přidáme olej a polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec do těsta lehce vmícháme sníh z bílků.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Průběžně zkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, tak můžeme korpus vytáhnout a necháme ho úplně vychladnout.
Připravíme si koňakový krém. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustou kaši. V průběhu vaření musíme stále míchat, aby se neudělaly hrudky. Uvařenou kaši necháme za občasného míchání úplně vychladit, poté do ní po kouskách zašleháme změklé máslo a nakonec koňak. Celý krém dáme odpočinout do lednice.
Šlehačkový krém připravíme tak, že smetanu vyšleháme se ztužovači. Poté na pomalejší otáčky zašleháme zakysanou smetanu a osladíme podle chuti. Opět dáme do lednice.
Na upečený a vychladlý plát těsta natřeme rovnoměrně koňakový krém a znovu dáme celý plech na 15 minut do lednice. Poté na koňakový krém natřeme šlehačkový krém a posypeme hoblinkami z čokolády. Hotový moučník necháme ještě půl hodiny odpočinout v chladu a můžeme podávat.
Řezy s koňakovým a šlehačkovým krémem servírujeme jako delikátní zákusek k různým svátečním příležitostem.