Řezy s koňakovým a šlehačkovým krémem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
3 lžíce olej
5 ks vejce
3 lžíce kakao
5 lžic cukr krupice
5 lžic polohrubá mouka
1 lžíce horká voda
1 balíček kypřící prášek do pečiva
náplň 1
250 g máslo
2 hrnečky mléko
3 lžíce cukr krupice
0 hrnečků vaječný koňak
2 hrnečky vanilkový pudinkový prášek
náplň 2
2 lžíce cukr moučka
1 kelímek zakysaná smetana
1 kelímek smetana ke šlehání
2 balíčky ztužovač šlehačky
na ozdobu
čokoládové hoblinky

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem a vodou do pěny, přidáme olej a polohrubou mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec do těsta lehce vmícháme sníh z bílků.

  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Průběžně zkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, tak můžeme korpus vytáhnout a necháme ho úplně vychladnout.

  3. Připravíme si koňakový krém. Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustou kaši. V průběhu vaření musíme stále míchat, aby se neudělaly hrudky. Uvařenou kaši necháme za občasného míchání úplně vychladit, poté do ní po kouskách zašleháme změklé máslo a nakonec koňak. Celý krém dáme odpočinout do lednice.

  4. Šlehačkový krém připravíme tak, že smetanu vyšleháme se ztužovači. Poté na pomalejší otáčky zašleháme zakysanou smetanu a osladíme podle chuti. Opět dáme do lednice.

  5. Na upečený a vychladlý plát těsta natřeme rovnoměrně koňakový krém a znovu dáme celý plech na 15 minut do lednice. Poté na koňakový krém natřeme šlehačkový krém a posypeme hoblinkami z čokolády. Hotový moučník necháme ještě půl hodiny odpočinout v chladu a můžeme podávat.

  6. Řezy s koňakovým a šlehačkovým krémem servírujeme jako delikátní zákusek k různým svátečním příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!