Rozinkové kytičky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 lžíce rum 2 ks žloutek 80 g rozinky 100 g mandle 100 g cukr moučka 80 g cukr moučka 120 g cukr moučka 250 g hladká mouka 1 lžíce citronová šťáva 2 lžíce vlažná voda cukrářské zdobení 2 lžíce citronový sirup 30 g jemně mleté ořechy 120 g máslo nebo Hera potravinářské barvivo hladká mouka na podsypání cukr moučka na podsypání
Postup Rozinkové kytičky
Postup přípravy receptu
-
Mouku přesejeme na vál, uděláme do ní důlek a přidáme žloutky. Kolem nasypeme cukr i ořechy, přidáme rozměklé máslo a omyté i okapané rozinky. Ze všech ingrediencí rukama vypracujeme nelepivé těsto (chviličku nám to potrvá)
Vál poprášíme moukou a z těsta vyválíme tenký plát. Formičkou vypichujeme kytičky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Rozinkové kytičky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Upečené kytičky necháme na plechu vychladnout
Mandle spaříme, oloupeme, necháme dobře proschnout a nastrouháme na jemno. Smícháme s cukrem, rumem i citronovým sirupem a vypracujeme nelepivou mandlovou hmotu. Na vále poprášeném cukrem hmotu vyválíme na tenkou placku a formičkou vypichujeme kytičky (polovinu počtu kytiček pečených). Dvě upečené kytičky k sobě spojíme kytičkou z mandlové hmoty, jejíž obě strany lehce potřeme vodou a jemně stiskneme
Prosátý cukr třeme s vodou, citronovou šťávou a barvivem do husté hladké kašičky. Rozinkové kytičky potřeme polevou a posypeme barevným cukrářským zdobením. Polevu necháme zatuhnout.