Rozmarýnové kuře se šalotkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 - 3 snítky tymián 5 větviček rozmarýn 250 - 300 g karotka 5 - 6 lístků bazalka 1 lžíce med 3 lžíce olivový olej olivový olej 1 lžíce citronová šťáva 1 svazeček zelená petrželka 1 ks větší kuře 250 g cibulka šalotka
Postup Rozmarýnové kuře se šalotkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme bylinkovou směs. Ze dvou větviček rozmarýnu odtrháme lístečky a rozdrtíme v hmoždíři spolu s tymiánem, bazalkou a petrželovou natí. Směs promícháme se 2 - 3 lžícemi oleje a necháme krátce rozležet. Zbývající větvičky rozmarýnu odložíme stranou
Šalotku oloupeme a necháme vcelku. Očištěnou karotku nakrájíme na větší stejnoměrné kusy. Na potření kuřete smícháme med s citronovou šťávou a olejem
Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Dutinu břišní osolíme a vytřeme bylinkovou směsí. Celé kuře potřeme olejem a osolíme hrubou solí. Vložíme do trouby, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a pečeme asi 30 minut při 180 °C. Po této době kuře obložíme šalotkou a mrkví, přidáme větvičky tymiánu a za občasného polévání výpekem pečeme doměkka
Asi 5 minut před dokončením kuře potíráme medovou směsí a dopečeme dozlatova
Rozmarýnové kuře s medovou příchutí pečené se šalotkou a kousky karotky servírujeme s rýží nebo novým bramborem.