Rozmarýnové kuře se šalotkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 - 3 snítky tymián
5 větviček rozmarýn
250 - 300 g karotka
5 - 6 lístků bazalka
1 lžíce med
3 lžíce olivový olej
olivový olej
1 lžíce citronová šťáva
1 svazeček zelená petrželka
1 ks větší kuře
250 g cibulka šalotka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme bylinkovou směs. Ze dvou větviček rozmarýnu odtrháme lístečky a rozdrtíme v hmoždíři spolu s tymiánem, bazalkou a petrželovou natí. Směs promícháme se 2 - 3 lžícemi oleje a necháme krátce rozležet. Zbývající větvičky rozmarýnu odložíme stranou

  2. Šalotku oloupeme a necháme vcelku. Očištěnou karotku nakrájíme na větší stejnoměrné kusy. Na potření kuřete smícháme med s citronovou šťávou a olejem

  3. Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Dutinu břišní osolíme a vytřeme bylinkovou směsí. Celé kuře potřeme olejem a osolíme hrubou solí. Vložíme do trouby, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a pečeme asi 30 minut při 180 °C. Po této době kuře obložíme šalotkou a mrkví, přidáme větvičky tymiánu a za občasného polévání výpekem pečeme doměkka

  4. Asi 5 minut před dokončením kuře potíráme medovou směsí a dopečeme dozlatova

  5. Rozmarýnové kuře s medovou příchutí pečené se šalotkou a kousky karotky servírujeme s rýží nebo novým bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!