Rozmarýnové vepřové s bramborem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 - 5 stroužků česnek 1,5 lžíce olej olej 1 lžička sůl 800 - 1000 g brambory 1 ks cibule 1 lžička kmín 1 lžička rozmarýn 1 lžička saturejka mletý černý pepř voda nebo vývar na podlití česneková sůl 400 - 500 g vepřová plec nebo krkovička
Postup Rozmarýnové vepřové s bramborem
Postup přípravy receptu
-
Den před samotným obědem si naložíme maso. Použijeme vepřovou plec, krkovičku, ale klidně i bůček nebo sušší kotletu. Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky a naložíme do marinády. Tu připravíme smícháním lžíce a půl oleje, rozmarýnem, saturejkou, kmínem, solí a prolisovaným česnekem. Marinádu vmícháme k masu a přidáme i na proužky nakrájenou cibuli. Takto naložené maso necháme v chladu uležet
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji je zprudka opečeme a osolíme česnekovou solí, silně opepříme. Brambory vsypeme do větší zapékací misky. Na výpeku osmahneme zprudka naložené maso, stačí jen krátce. Přidáme k bramborám, promícháme a podlijeme slabým vývarem
Ve středně vyhřáté troubě rozmarýnové vepřové s bramborem upečeme doměkka. Doba pečení je od typu trouby 40 - 60 minut. Během pečení maso s brambory občas promícháme a dochutíme kořením a bylinkami použitými na maso. Ale většinou již není třeba
Rozmarýnové vepřové s bramborem podáváme jako hlavní chod. Doplníme o zeleninový salát.