Rybí polévka z fořtovny recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 dkg sůl 1 ks vejce 15 dkg máslo 1 špetka tymián 2 ks bobkový list 4 kuličky nové koření 2 l studená voda 2 ks střední cibule 30 dkg kořenová zelenina 2 lžíce 8% ocet 1 ks vejce natvrdo 1 lžíce tmavá jíška 5 kuliček celý černý pepř 2 lžíce osmažená houska 1 porce kapr (hlava, ploutve, kosti) 1 porce rybí vnitřnosti (jikry, mlíčí)
Postup Rybí polévka z fořtovny recept
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby dáme vařit do 1 l vody omyté odřezky z kapra (hlava, ploutve, kostra, stažená kůže), přidáme lžíci octa, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření
bobkový list a špetku tymiánu, osolíme a přidáme i oloupané cibulky.
Mezitím si důkladně očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, pastinák, celer) a osmahneme ji na másle. Po 10 minutách varu přidáme zeleninu do polévky a celé ještě 10 minut vaříme na mírném ohni. Poté rybí vývar scedíme, z odřezků obereme pěkné maso a vybereme část kořenové zeleniny. Zbytky (kosti, ploutve) i se zeleninou dáme zpět vařit asi do 1/2 litru vody.
V další nádobě si uvaříme očištěné jikry, mlíčí a střívek zbavené vnitřnosti se stejnými přísadami jako hlavní polévku. Do vývaru zavaříme 1 lžíci tmavší jíšky zhotovené z másla a hladké mouky, rozmícháme vejce. Do rybí polévky přidáme obrané pokrájené maso a zeleninu, uvařené a pokrájené rybí vnitřnosti, přidáme scezený vývar z rybích kostí, dochutíme a před koncem varu přidáme nadrobno pokrájené vejce uvařené natvrdo.
Rybí polévku z fořtovny podáváme s osmaženou houskou.