Sádlové koláče recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
2 ks žloutek
150 g sádlo
30 g droždí
cukr moučka
80 g cukr krystal
1 balíček vanilkový cukr
260 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
260 g polohrubá mouka
250 ml teplé mléko
maková nebo tvarohová náplň

Postup přípravy receptu

  1. Z teplého mléka, soli, 2 lžiček cukru a 30 g droždí zaděláme kvásek a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Jakmile máme nádherně vzdušný kvásek, tak přidáme 2 žloutky, balíčky vanilkového cukru, 80 g krupicového cukru, 150 g teplého rozpuštěného sádla (ne vřelého), polohrubou mouku, hladkou mouku, citronovou kůru a trošku rumu. Zaděláme těsto, které nesmí lepit, jakmile se nám dělají ne těstě bubliny, tak dáme mísu s těstem na teplé místo a při občasném malém prohnětení vařečkou necháme těsto pěkně kynout asi 50 minut

  2. Po vykynutí si těsto vyklopíme na vál a uždibujeme malé kousky, ze kterých uděláme kuličky, které dáme na plech na pečící papír a dnem skleničky vytlačíme do kuliček jamku, takže se nám kuličky pěkně roztáhnou do koláčku. Jamky plníme jakoukoliv náplní, makovou, tvarohovou a šimlem (to je dohromady tvaroh i mák). Sádlové koláčky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Doba pečení závisí od trouby

  3. Jsou opravdu výborné. Sádlové koláčky už stačí jen ocukrovat a nechat si chutnat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!