Salát z cizrny a rýže recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 špetky sůl 2 lžíce máslo 1 ks cibule 3 lžíce pažitka 2 lžičky kurkuma 200 g cizrna 2 špetky mletý pepř 0 hrnků citronová šťáva 1 kelímek bílý jogurt 1 lžička římský kmín 1 lžička mletý zázvor 1 lžíce čerstvý koriandr 300 g divoká rýže
Postup Salát z cizrny a rýže recept
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu můžeme koupit naloženou ve skleničce nebo konzervě, případně použijeme cizrnu "suchou", kterou je potřeba den předem naložit do vody se solí a druhý den uvařit doměkka. Cizrnu vaříme cca 70 minut, aby šla rozdrtit mezi prsty. Cizrnu slijeme a necháme okapat.
Dáme si vařit rýži do mírně osolené vody. V mezičase si na kousku másla (nebo ghí) zesklovatíme jednu nadrobno nakrájenou menší cibulku. Cibulka nesmí zčernat, ale má být pěkně měkká, lehce zahnědlá. Odstavíme a necháme zchladnout. Hotovou rýži slijeme a bohatě propláchneme studenou vodou. Tím okamžitě přerušíme proces vaření a rýže nám nebude "docházet". Zachová si tak tvar i strukturu a nerozpatlá se nám na bláto.
V menší misce si rozmícháme bílý jogurt, kurkumu (kari), mletý římský kmín, mletý zázvor, sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekanou hladkolistou petrželku nebo pažitku. Ideální je použít i trochu čerstvého koriandru, ale není to nutné.
V dostatečně velké míse smícháme odkapanou rýži, cizrnu, vmícháme cibulku a jogurtovou směs. Salát z cizrny a rýže důkladně promícháme a necháme v chladu hodinu odležet.
Salát z cizrny a rýže podáváme jako samostatný salát a jako přílohu. Salát je také ideální do dietního jídelníčku kvůli svému malému obsahu tuku a kalorií.
I když jsem byl vždy od přírody masožravec, tak díky podobným salátům zjišťuji, že být vegetariánem pro mě není až takové utrpení.