Salát z olihní recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- 25 g petrželka petrželka sůl a pepř 125 ml citronová šťáva 8 ks jarní cibulka 50 ml panenský olivový olej 900 g malé olihně 4 ks rajče bez semen listy čekanka radicchio čili papričky kapary nebo černé olivy
Postup Salát z olihní
Postup přípravy receptu
-
Z olihní vytáhneme hlavy a chapadla, odstraníme vnitřnosti. Hlavy oddělíme od chapadel a vyhodíme. Ze středu chapadel odstraníme zobák
Z těl vytáhneme tenké, průsvitné žábry. Těla opláchneme tekoucí studenou vodou a prsty z nich odstraníme tenkou šedou blanku. Nakrájíme je na kousky silné asi 1 cm. Chapadla opláchneme
Citronovou šťávu smícháme v míse s olivovým olejem. Petrželku a bílé části jarních cibulek nadrobno nakrájíme a spolu s rajčaty přidáme do mísy. Osolíme, opepříme a zamícháme
V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme olihně a znovu přivedeme k varu
Jakmile se voda začne vařit, olihně vyjmeme a přidáme do mísy s rajčatovou směsí. Všechny suroviny opatrně promícháme. Olihně necháme zcela vychladnout. Salát přikryjeme a uložíme na 6 hodin nejlépe do chladničky
Na mísu upravíme listy čekanky radicchio, přidáme nakrájené čili papričky a případně kapary nebo černé olivy. Na listy upravíme salát z olihní, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme
Zdroj: Slovart.cz