Sedmihradské plněné zelí recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 50 g máslo petrželka 50 g cibule 50 g klobása 3 dl kysaná smetana mletý pepř 50 g anglická slanina 500 g mleté maso 100 g vařená rýže mletá sladká paprika 400 g kysané zelí
Postup Sedmihradské plněné zelí
Postup přípravy receptu
-
Kysané (sterilované) zelí pokrájíme, zalijeme horkou vodou a uvaříme doměkka. Spařenou rýži vsypeme do kastrolku a dusíme do poloměkka
Jemně nasekanou cibuli osmažíme na části másla dozlatova, přidáme na plátky rozkrájený česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a za stálého míchání asi 10 minut dusíme. Slaninu pokrájíme na kostičky a spolu s plátky klobásy osmažíme
Do pekáčku vymazaného zbylým máslem dáme polovinu vařeného zelí, na ně vrstvu slaniny s klobásou, polovinu zakysané smetany, nedovařenou rýži a opečené mleté maso. Zakryjeme zbylým zelím. Povrch poprášíme mletou paprikou, přelijeme zakysanou smetanou a v předehřáté troubě alespoň hodinu pečeme
Sedmihradské plněné zelí podáváme s vařenými brambory sypanými sekanou petrželkou
1 porce plněného zelí má 1850 kJ (442 kcal).