Silvestrovské minižemličky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těstíčko 0.5 lžíce cukr 1 dl mléko 0.5 kostky droždí 0.5 lžíce polohrubá mouka těsto 0 dl olej 0.5 lžičky sůl 1 ks vejce 500 g polohrubá mouka 300 g vařené brambory ve slupce na potření olej podle potřeby olej na vymazání
Postup Silvestrovské minižemličky recept
Postup přípravy receptu
-
Než vše začneme připravovat, si předem uvaříme brambory ve slupce. Po uvaření je očistíme a na jemném struhadle nastrouháme.
Do misky si dáme droždí, mléko, cukr a lžíci mouky. Vše dohromady smícháme. Kvásek necháme kynout.
Z mouky, soli, vejce, oleje, nastrouhaných vařených brambor a kvásku uhněteme řidší vláčné těsto. Vypracované těsto necháme zakryté utěrkou v teple vykynout.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Menší sklenkou vykrajujeme kroužky, které poklademe na vymazaný plech a před pečením potřeme olejem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Vychladlé žemličky překrojíme, ale ne úplně, naplníme je podle chuti.
Můžeme použít salám, česnek, sýr, okurku, prostě podle vaší chuti a libosti jídelníčku.