Silvestrovské minižemličky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těstíčko
0.5 lžíce cukr
1 dl mléko
0.5 kostky droždí
0.5 lžíce polohrubá mouka
těsto
0 dl olej
0.5 lžičky sůl
1 ks vejce
500 g polohrubá mouka
300 g vařené brambory ve slupce
na potření
olej
podle potřeby
olej na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Než vše začneme připravovat, si předem uvaříme brambory ve slupce. Po uvaření je očistíme a na jemném struhadle nastrouháme.

  2. Do misky si dáme droždí, mléko, cukr a lžíci mouky. Vše dohromady smícháme. Kvásek necháme kynout.

  3. Z mouky, soli, vejce, oleje, nastrouhaných vařených brambor a kvásku uhněteme řidší vláčné těsto. Vypracované těsto necháme zakryté utěrkou v teple vykynout.

  4. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Menší sklenkou vykrajujeme kroužky, které poklademe na vymazaný plech a před pečením potřeme olejem.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 20 minut dozlatova.

  6. Vychladlé žemličky překrojíme, ale ne úplně, naplníme je podle chuti.

  7. Můžeme použít salám, česnek, sýr, okurku, prostě podle vaší chuti a libosti jídelníčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!